Ingezonden persbericht


Persbericht Amsterdam, 10 juni 2011
Nieuwe website 'Taal na school'

Lancering website op 17 juni in stadsdeelhuis Amsterdam-Noord

Vrijdag 17 juni opent portefeuillehouder jeugd en onderwijs Coby van Berkum de lanceringsbijeenkomst van de website 'Taal na school'. Op deze website van Stichting Taalvorming kunnen naschoolse vakdocenten met instructies en filmpjes aan de slag om kinderen te stimuleren in hun taalontwikkeling.

In het onderwijs wordt steeds meer aandacht besteed aan taal. Maar de taalontwikkeling van een kind houdt niet op aan het eind van de schooldag. Stichting Wijsneus krijgt van scholen vaak de vraag om in naschoolse cursussen veel aandacht te besteden aan taalontwikkeling, zoals o.a. de Buikslotermeerschool in Amsterdam-Noord. Maar hoe doe je dat? In een theatercursus ligt het voor de hand hoe je dat kunt doen, maar als je sporttraining geeft of muziekles is dat minder duidelijk. Stichting Taalvorming heeft veel expertise in hoe leerkrachten kinderen kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. Afgelopen najaar gingen zij aan de slag met een aantal docenten uit verschillende disciplines (techniek, yoga, kunst, natuureducatie, sport en muziek). Een aantal lessen werd gefilmd en nabesproken met de docent. Dat heeft filmmateriaal en methodieken opgeleverd over taalgebruik in verschillende lessituaties, zoals instructie geven, gebruik van vaktaal, groepsgesprekken e.d. Het project werd gefinancierd door stadsdeel Amsterdam-Noord.

Programma:13.30 - inloop met koffie/thee
14.00 - Welkomstwoord door portefeuillehouder Coby van Berkum 14.10 - Belang van de school, door Ed du Bois (directeur Buikslotermeerschool) 14.20 - Brede talentontwikkeling, door Peter Vrieler (stadsdeel) 14.30 - Toelichting op de website door Stichting Taalvorming 14.45 - napraten met borrel

----
Noot voor de redactie,