Vrije Universiteit Amsterdam

De logica van Gottlob Frege


* Startdatum: 17-06-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Een (soort van) pleidooi voor ideeëngeschiedenis: Frege's logica en de traditionele filosofie


* Spreker: prof.dr. W.R. de Jong


* Onderdeel: Faculteit der Wijsbegeerte


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Afscheidscollege

In de ideeëngeschiedenis wordt aangenomen dat er ideeën zijn die zich in de geschiedenis (van de wijsbegeerte) ontwikkelen en manifesteren over langere perioden en in verschillende wijsgerige stromingen. Voor dergelijke ideeën denkt Willem de Jong liever aan basale conceptuele structuren of denkkaders. Dit zegt hij in zijn afscheidsrede `Een (soort van) pleidooi voor ideeëngeschiedenis: Frege's logica en de traditionele filosofie'.

Gottlob Frege (1848-1925) stond aan de wieg van de moderne logica: de hedendaagse propositie- en predicaatlogica. Hij is tevens één van de belangrijkste wegbereiders van de analytische wijsbegeerte. Frege ontwikkelde zijn logica in het kader van een breder filosofisch program dat hem zijn leven lang heeft beziggehouden. Het doel was de fundering van een deel van de wiskunde, met name de (elementaire) rekenkunde of getaltheorie in de logica. Dat wil zeggen rekenkunde zou eigenlijk niets anders zijn dan wat ingewikkeld verpakte logica.

De Jong toont in zijn rede aan dat voor een goed verstaan van Frege's logica drie conceptuele structuren, die teruggaan tot Aristoteles, van groot belang zijn. Dit zijn het klassieke wetenschapsmodel, de deformatie van het ontologisch vierkant tot object-attribuut-ontologie. En tenslotte het Aristotelische taalmodel oftewel de zogenaamde tekendriehoek. Bovendien, het samenspel van deze conceptuele structuren in Frege's logica blijkt ook spanningen op te roepen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam