Vrije Universiteit Amsterdam

Spiervermoeidheid en prestatie tijdens laag intensief werk


* Startdatum: 17-06-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Fatigue and performance in repetitive industrial work


* Spreker: T. Bosch


* Promotor: prof.dr. M.P. de Looze prof.dr. J.H. van Dieën


* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Hoewel productiewerkzaamheden meestal licht van aard zijn (bijvoorbeeld assembleren, monteren, sorteren), ervaren mensen in de loop van de werkdag wel vermoeidheid. Dit wordt onderbouwd door objectieve metingen van spiervermoeidheid in de nek en schouderregio. Bovendien heeft vermoeidheid effect op het bewegen en op het presteren van mensen. Dit zijn de uitkomsten van het promotieonderzoek van Tim Bosch.

In verschillende experimentele lab- en veldstudies onderzocht Bosch de vermoeidheidsontwikkeling tijdens taken waarbij de fysieke belasting in termen van spierkracht laag is. Ondanks de lage intensiteit van het werk zijn er aanwijzingen dat spiervermoeidheid en ervaren ongemak gedurende de werkdag toenemen. Met als gevolg een verandering van bewegingspatronen of van de timing van beweging en een afname van prestatie. Voor de mate van vermoeidheidsontwikkeling bleken initiële spieractivatieniveaus en de variatie in spieractiviteit niet voorspellend.

Opmerkelijk is dat Bosch in de verschillende studies geen significante relatie vond tussen electromyografie (EMG)-indicatoren van vermoeidheid en de gerapporteerde ervaren vermoeidheid van medewerkers. Tijdens de evaluatie van interventiestudies zijn beide echter bruikbaar en geeft de ervaren vermoeidheid een goed beeld van de mate waarin aan de taakeisen kan worden voldaan.

Bosch doet verschillende aanbevelingen om de vermoeidheidsontwikkeling tijdens laagintensief werk te doorbreken en mogelijk prestatieverlies te beperken. Aangezien de gemiddelde krachtsniveaus tijdens het werk al laag zijn, is het verder verlagen van krachtsniveaus waarschijnlijk niet de meest effectieve ingreep. Om vermoeidheidsontwikkeling te beperken is het inpassen van herstelmomenten in het werk of het vergroten van de variatie in kracht en werkhoudingen een van de oplossingen. Voor het vergroten van de variatie in belasting bij productiebedrijven geeft Bosch praktische handvatten. De keuze van het productiesysteem, maar ook pauzes, taakverbreding, werksnelheid, product- en werkplekontwerp blijken van grote invloed.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam