Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Bouwbesluit 2012 vereenvoudigt bouwen

17.06.2011

Volgens het concept Bouwbesluit 2012 mogen burgemeester en wethouders geen inhoudelijke toets meer uitvoeren en geen bouwtechnische eisen stellen aan bouwplannen. Dit is een heldere lijn, waarbij volgens de VNG duidelijk moet zijn dat, als er naderhand gebreken aan het licht komen, de gemeente hiervoor niet verantwoordelijk is. Het kabinet heeft het concept Bouwbesluit 2012 aan de tweede Kamer gestuurd. Dit bouwbesluit zet in op een vergaande vereenvoudiging van de bouwregelgeving met als uitgangspunt dat de eigen verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en eigenaren meer gestalte krijgt. Dit resulteert erin dat de gemeentelijke overheid certificaten en normen moet aanvaarden als voldoende bewijs voor kwaliteit.

Ook op het gebied van handhaving wordt er meer verantwoordelijkheid bij de burger gelegd. Het Bouwbesluit kent tot dusver twee niveaus; het niveau voor nieuwbouw en het niveau voor bestaande bouwwerken. Het Bouwbesluit 2012 voegt voor verbouwingen het actuele kwaliteitsniveau (ook genoemd het rechtens verkregen niveau) toe. Dit ligt tussen bestaand en nieuwbouw in, maar is niet bepaald. De aanvrager van een vergunning zal dus de benodigde gegevens moeten leveren waaruit het actuele kwaliteitsniveau blijkt. Ook is het volgens de VNG zo dat het uitgangspunt moet zijn dat de nieuwbouwnormen gelden, tenzij de aanvrager aantoont dat het actuele kwaliteitsniveau hoger ligt dan het minimum niveau bestaande bouwwerken van het Bouwbesluit.

De aanvankelijke bedoeling om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen en verbouw van leegstaande kantoorgebouwen tot woningen mogelijk te maken, ondersteunt de VNG. De uiteindelijke formulering in het concept Bouwbesluit 2012 reikt zelfs veel verder. Voorkomen moet worden dat deze verbreding ertoe leidt dat bij voorbeeld `huisjesmelkers' bij verbouw op een laag niveau gaan zitten, maar wel de volle huurprijs berekenen. Hier moet de burger beschermd worden tegen een onbedoeld neveneffect.

De voorgestelde wijzigingen in het Bouwbesluit zijn ingrijpend en vragen om een snelle (na 2 jaar!) evaluatie. Bij deze evaluatie kan dat deel van de Crisis- en Herstelwet meegenomen worden waarin staat dat bepaalde delen van het Bouwbesluit buiten toepassing geplaatst kunnen worden.