Luchtkwaliteit in woningen vaak ver onder de maat - Speciaal tapijt zorgt voor gezonderebinnenlucht

Persbericht van PR Newswire

WAALWIJK, Nederland, June 17, 2011 /PRNewswire/ --

De Nederlandse tapijtfabrikant Desso introduceert een nieuw type tapijt voor de consumentenmarkt dat speciaal is ontworpen om de luchtkwaliteit in woningen te verbeteren. Deze is vaak verre van optimaal, wat voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door ronddwarrelende stofdeeltjes of fijnstof in de lucht. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO)heeft in een onderzoek aangetoond dat met name een hoge concentratie van fijnstof in de lucht voor gezondheidsproblemen kan zorgen*.

Het nieuwe type tapijt, Airmaster, zorgt ervoor dat de fijnstofconcentratie in de lucht tot acht keer lager is dan bij een harde vloer en tot vier keerlager dan bij een standaard tapijt. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI**. Daarmee zorgt dit tapijt voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het risico op gezondheidsproblemen.

Fijnstof groot probleem voor binnenklimaat

Goede luchtkwaliteit in woningen en gebouwen is essentieel aangezien mensen een groot gedeelte van de dag binnen zitten. Zo brengen we gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen door. "Desso Airmaster vermindert de hoeveelheid ronddwarrelend stof en fijnstof in de lucht aanzienlijk. De World Health Organization* geeft aan dat het inademen van met name fijnstof bijzonder schadelijk is," aldus Alexander Collot d'Escury, Chief Commercial Officer van Desso. "Kleine stofdeeltjes komen in de longen terecht, de kleinste deeltjes zelfs in de bloedsomloop en kunnen daarmee de gezondheid schade toebrengen." Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat fijnstof astma bij kinderen kan veroorzaken***.

Actief beleid tegen slechte luchtkwaliteit

Het Duitse Astmafonds DAAB stelt al enige tijd dat de schadelijke effecten van fijnstof binnen aanzienlijk afnemen wanneer tapijt als vloerbedekking wordt gekozen in plaats van harde vloeren. Tevens blijkt uit onderzoek, verricht in 100 woningen, dat het gemiddelde fijnstofniveau bij harde vloeren 60 microgram per mcubed (microg/mcubed) bedraagt. Met tapijt ligt dit op slechts 30 microg/mcubed. Hiermee is in ruimtes met harde vloeren het fijnstofniveau gemiddeld zelfs hoger dan wettelijk is toegestaan in de buitenlucht (50 microg/mcubed)*.

Onafhankelijk getest

Airmaster werd het afgelopen jaar ontwikkeld en is uitgebreid getest door het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI**. Dit onderzoek toont aan dat de gepatenteerde technologie van Airmaster ervoor zorgt dat de fijnstofconcentratie tot achtmaal lager is dan bij harde vloeren en tot viermaal lager dan bij standaard tapijt. Testen uitgevoerd door Philips Floor Care en BOND Textile Research geven aan dat bij het stofzuigen de stofdeeltjes veel gemakkelijker loslaten dan bij standaard tapijt. Hiermee kunnen we concluderen dat de filterende werking van Desso Airmastergegarandeerd optimaal blijft****.

DESSO Airmaster verkrijgbaar vanaf juni

Airmasteris vanaf juni bij de meer dan 800 aangesloten Desso-dealers te koop in Nederland en België. In de loop van dit jaar wordt het geïntroduceerd in andere West-Europese landen. Airmasteris door Desso in Nederland ontwikkeld en is volledig gepatenteerd.

Over DESSO

Desso levert al bijna 80 jaar kwaliteit en heeft in die tijd een uitstekende reputatie opgebouwd als producent van hoogwaardige tapijttegels en kamerbreed tapijt. Desso heeft vier fabrieken in Europa, twee grote distributiecentra, alsmede gespecialiseerde centra voor klantenservice in de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Azië, Latijns Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Australië. Desso-producten zijn speciaal ontworpen voor zowel commercieel als huiselijk gebruik. De commerciële producten zijn te vinden in kantoren, bankgebouwen, winkels, openbare gebouwen, scholen, universiteiten en zorgcentra. Tot haar klanten rekent Desso onder andere ABN AMRO, Rabobank, Akzo Nobel, Ministerie van Veiligheid en Justitie, KPMG, PWC, Deloitte, Allianz, Canon, EDF, HSBC, Porsche, Procter & Gamble, SNCF en Nestlé.

Desso Consumer Carpets wordt vertegenwoordigd door drie sterke merken: Parade, Bonaparte en Desso. Alle drie de merken hebben een rijke traditie in de productie van consumententapijten voor het topsegment van de markt. Deze producten zijn verkrijgbaar via het geselecteerde Desso- dealernetwerk, dat bestaat uit de betere woning-, textiel- en interieurwinkel.

Desso's creatieve tapijtontwerpen en servicegeoriënteerde aanpak hebben er toe geleid dat Desso marktleider is in het creëren van tapijtoplossingen voor de Hotel, Marine en Aviation (HMA) sectoren. Desso's HMA-divisie werkt onder andere voor bedrijven als Hilton, Intercontinental, Maritime, KLM, Virgin, Royal Caribbean Cruise Lines en Holland America Line.

Desso Sports Systems is toonaangevend op het gebied van systemen voor kunstgras en versterkt natuurgras die de perfecte ondergrond bieden voor sport op elk niveau. DESSO GrassMaster(R) is een sportveld van natuurgras dat is versterkt met Desso synthetische grasvezels dat in de topvoetbalstadions van de wereld ligt, meest recentelijk in WK stadions van Zuid-Afrika en in 'voetbaltempel' Wembley.

De innovatiestrategie van Desso concentreert zich op drie hoofdgebieden: Creativiteit, Functionaliteit en Cradle to Cradle(R).

Ga voor meer informatie naar http://www.desso.com of naar http://www.desso-airmaster.com


---

* Air quality guidelines - global update 2005, World Health Organization.
** GUI is een onafhankelijk Duits testinstituut gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten en verricht onder andere onderzoeken voor de Duitse Allergie en Astma Bond (DAAB). GUI heeft onderzoek uitgevoerd waarbij een vergelijking is gemaakt tussen
Airmaster, een standaard PVC harde vloer en een standaard gestructureerd
lussenpool tapijt. Metingen van de fijnstofconcentratie zijn verricht op
deeltjes met een aerodynamische diameter van 10mum (PM10) en kleiner. *** Onderzoek naar de kwaliteit van het binnenmilieu in basisscholen, Ministeries van VROM, OCW, SWZ en VWS, 2007.
**** Het verdient aanbeveling om een stofzuiger met HEPA-filter te gebruiken.

Desso Group BV

CONTACT: Noot voor de redactie,

Razende Robot Reporter