Openbaar Ministerie

Correcte handelswijze politie bij achtervolging Tuil

16 juni 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

De Rijksrecherche heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem onderzoek gedaan naar een politieachtervolging van een auto die een stopteken negeerde in Tuil in de nacht van 6 juni 2011. Het OM concludeert op basis van het Rijksrechercheonderzoek dat de politie juist heeft gehandeld.

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het handelen van de politie tijdens het geven van het stopteken voor de routinecontrole en de daarop volgende achtervolging. De betrokken agenten hebben gehandeld volgens de geldende voorschriften. Het is niet aan de politie te wijten dat het ongeval, waarbij de auto in de Waal belandde en twee personen om het leven kwamen, plaatsvond.

Incident
In de nacht van zondag op maandag 6 juni 2011 rond 00.45 uur gaven agenten een automobilist een stopteken voor een routinecontrole. De automobilist gaf hier geen gehoor aan en ging er vandoor. Hierop gingen de agenten achter hem aan. De automobilist reed vervolgens met zijn auto de Waal in. Agenten probeerden de man nog een reddingslijn toe te werpen, maar wisten hem niet te bereiken. De stoffelijke overschotten van de 27-jarige bestuurder uit Gorinchem en een 24-jarige vrouw uit Huizen worden de daaropvolgende dagen gevonden.

Naar de exacte omstandigheden rond het incident en de dood van de vrouw wordt nog nader onderzoek gedaan door de politie.