Gemeente Boxmeer


Fractievoorzitters Boxmeer unaniem over traject samenwerken Land van Cuijk

Op 10 juni 2011 waren de leden van de gemeenteraden uit het Land van Cuijk in Grave bijeen om te spreken over samenwerking in het Land van Cuijk.

Over de bestuurlijke samenwerking was men het spoedig eens; de vijf gemeenten wensen als één eenheid naar buiten te treden, een gezamenlijke toekomstvisie te ontwikkelen en voor een aantal thema's een zogenaamde beleidsagenda op te stellen.

Wat de ambtelijke samenwerking betreft werd ingezet op maximale samenwerking tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en het realiseren van een organisatievorm voor de vijf, met op weg daar naartoe als mogelijke tussenstap het ambtelijk 3+2 model, waarbij eerst de drie noordelijke en twee zuidelijke gemeenten in een bepaalde organisatievorm gaan samenwerken.

Dit is vervolgens opgenomen in het Graafs Manifest. Gebleken is dat de interpretatie van het manifest heeft geleid tot verschillende acties en reacties. Dat is mede aanleiding geweest voor nader beraad tussen de fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Boxmeer om gezamenlijk duidelijk toe te lichten hoe men daar tegen aan kijkt. Dit ook met het oog op de formele afronding van de besluitvorming die nog op raadsniveau moet plaatsvinden.

Alle fractievoorzitters kunnen zich vinden in een voorstel van het presidium dat aan de ter besluitvorming zal worden voorgelegd voor de raadsvergadering van 7 juli 2011. Dat voorstel houdt, kort samengevat in, dat de raad zich conformeert aan het manifest, maar de uitvoering daarvan wat nuanceert in die zin dat in de medio volgend jaar te houden tweede gezamenlijke raadsconferentie in het Land van Cuijk op basis van het door de colleges te presenteren plan van aanpak de haalbaarheid, tijdpad en vorm van de ambtelijke samenwerking nog onderwerp van discussie kan zijn.