Rijksoverheid

Meer economische samenwerking met Israëli's en Palestijnen

Nieuwsbericht | 17-06-2011

Nederland gaat meer economisch samenwerken met Israël en de Palestijnse gebieden. De samenwerking kan bijdragen aan een bijdrage aan de oplossing van het conflict in het Midden-Oosten. Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen na afloop van een driedaags werkbezoek.

De bewindsman voerde in Israël besprekingen met president Peres en premier Netanyahu en in de Palestijnse Gebieden met premier Fayyad en minister van Nationale Economie Abu Libdeh. Verder maakte hij kennis met Israëlische en Palestijnse ondernemers.

Aantrekkelijk en innovatief

"Israël heeft een aantrekkelijke en zeer innovatieve economie," aldus minister Verhagen. "Zij zijn een kampioen in high tech, wij hebben bijvoorbeeld toppers op het gebied van agrofood, water en energie. We hebben elkaar heel veel te bieden."

In een gezamenlijke verklaring maakten Nederland en Israël bekend dat ze actief op zoek gaan naar innovatieve projecten. In 2012 organiseert Nederland een handelsmissie om bedrijven te helpen met het vinden van ingangen tot de Israëlische markt.

Steun bij opbouw economie

Minister Verhagen complimenteerde de Palestijnen met de vooruitgang en uitstekende groeicijfers in de afgelopen jaren. Nederland blijft de Palestijnse Autoriteit steunen bij de opbouw van de economie. De nadruk zal daarbij verschuiven van donorhulp naar het mogelijk maken van private investeringen.

"Economische samenwerking kan niet in de plaats komen van onderhandelingen over een vredesakkoord," benadrukte minister Verhagen tijdens zijn bezoek. Hij herhaalde de oproep van Nederland aan Israël en de Palestijnse Autoriteit om zo snel mogelijk weer om de tafel te gaan. "Dat is door de snelle politieke ontwikkelingen in Midden-Oosten belangrijker dan ooit."

Evenwichtige benadering van de vrede

De onderhandelingen moeten op een realistische en pragmatische manier worden benaderd. Nederland steunt het idee van de VS dat de aandacht in de eerste plaats moet uitgaan naar veiligheidgaranties en het vastleggen van de grenzen volgens de lijn van 1967. Er kan alleen sprake zijn van landruil als zowel de Israëli's als de Palestijnen daarmee instemmen.

Nederland blijft zich volgens minister Verhagen internationaal inzetten voor een evenwichtige benadering van de vrede in het Midden-Oosten en tegen de trend van delegitimisering van Israël. "Ik ben ervan overtuigd dat er alleen kans is op vrede als Israël wordt gezien als deel van de oplossing en niet als een deel van het probleem."