Duits-Nederlandse Handelskamer

Nu inschrijven voor de 'Prijs van de Duitse taal'!

Den Haag, 17 juni 2011

Scholen in het voortgezet onderwijs hebben komend schooljaar de mogelijkheid om mee te dingen naar de `Prijs van de Duitse taal'. De Actiegroep Duits roept de prijs in het leven om scholen te belonen voor projecten waarmee zij middelbare scholieren op een bijzondere manier aanmoedigen om Duits te leren. Onder de winnaars worden geldprijzen vergeven die door de sectie kunnen worden gebruikt om de positie en de inhoud van het vak Duits op hun school verder te versterken. Daarnaast wil de Actiegroep, waarin het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe Institut, de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) en de Duitse Ambassade zich in het voorjaar van 2011 verenigd hebben, de scholen belonen met een evenement voor de hele school.

"Scholen kunnen zich met de meest uiteenlopende projecten voor de Prijs van de Duitse taal aanmelden", zegt Ton Nijhuis, directeur van het DIA. "Of het nu gaat om het op enerverende wijze behandelen van `Landeskunde' in de lessen, samenwerking met het bedrijfsleven of om een interessant uitwisselingsproject dat scholieren kennis laat maken met hun leeftijdsgenoten aan de andere kant van de grens." Uitgangspunt bij de beoordeling zijn de twaalf aanbevelingen uit het Belevingsonderzoek Duits dat het DIA begin 2011 presenteerde. Deelname aan de `Prijs van de Duitse taal' staat open voor scholen in het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO) en het MBO. "Met de prijs willen we benadrukken hoe belangrijk de Duitse taal ook voor de Nederlandse economie is", zegt Axel Gerberding, directeur van de DNHK.

De deelnemende projecten moeten in de eerste helft van het schooljaar 2011/2012 plaatsvinden. Aanmelding is mogelijk tot 1 november 2011. De aangemelde projecten dienen uitvoerig gedocumenteerd te worden, liefst door middel van videoregistratie. De uiteindelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens een landelijke `Dag van de Duitse taal' in het voorjaar van 2012, waarop er door het hele land activiteiten rondom de Duitse taal zullen plaatsvinden.

Meer informatie:
Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)
Tel: 020 525 3690
E-mail: k.d.hammerling(at)uva.nl (o.v.v. `Prijs van de Duitse taal') http://www.duitslandweb.nl/onderwijs/docenten/09+10/Belevingsonderzoek+ Duits/wedstrijd-voor-docenten-duits.html