Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Leden VTW akkoord met nieuwe Governancecode per 1 juli 2011 17 juni 2011 09:42

De leden van de VTW stemden gisteren tijdens de Algemene Vergadering bijna unaniem in met de nieuwe Governancecode Woningcorporaties (download) en Preambule (download). Het verenigingscongres van Aedes had zich hierover al eerder positief uitgesproken. Nu beide verenigingsorganen akkoord zijn zal de nieuwe Code per 1 juli a.s. in werking treden. Dit betekent voor leden van Aedes en de VTW dat zij hun governance inrichten met inachtneming van de aanpassingen. Hiervoor geldt, met uitzondering van de dwingende elementen beloning bestuurders en honorering en zittingstermijn commissarissen, het uitgangspunt `pas toe of leg uit'.

Wijzigingen
Hieronder worden de wijzigingen in het kort weergegeven.
* `Pas toe of leg uit': blijft ook na actualisering uitgangspunt van de code. Echter: ten aanzien van de bepalingen over de toepassing van de Beloningscode voor bestuurders (II.2), de honorering van commissarissen (III.7) en de zittingstermijn van commissarissen(III.3.5) geldt niet langer de mogelijkheid om af te wijken. Deze worden dwingend (`pas toe').

* Extra aandacht voor het onderwerp risicobeheersing en het toezicht op verbindingen. Dit is terug te vinden in onder meer een uitbreiding van II.1.4, van III.1.6 en in een nieuwe bepaling II.1.7.

* In principe II.2 wordt toepassing van de nieuwe Sectorbrede beloningscode bestuurders verplicht gesteld. Principe III.7 maakt het hanteren van de Honoreringscode commissarissen verplicht.
* Ten aanzien van de onafhankelijkheid van commissarissen wordt (na suggestie van de leden ter zake) voorgesteld dat de volledige raad (in plaats van in meerderheid)onafhankelijk dient te zijn in de zin van de in deze bepaling genoemde criteria. Voorts wordt in het voorstel de huurder niet langer als niet onafhankelijk genoemd. Gebleken was dat het noemen van de huurder in de code verwarring opriep. In plaats hiervan is in het voorstel opgenomen (III.2.2 onder g) dat iemand die een functie vervult bij een andere corporatie in hetzelfde werkgebied niet als onafhankelijk kan worden beschouwd.

* Een nieuwe uitwerkingsbepaling II.3.5 bepaalt dat een commissaris in beginsel niet binnen vijf jaar tot bestuurder van dezelfde corporatie kan worden benoemd.

* In principe III.3 en de bijbehorende uitwerkingsbepalingen wordt het beginsel van diversiteit van de raad van commissarissen nader uitgewerkt.

* De zittingsduur voor commissarissen wordt bepaald op maximaal acht jaar. Dit is in overeenstemming met de norm die de aangekondigde herziening van de Woningwet op dit punt zal bevatten. In de toelichting bij de Governancecode is voorzien in een redelijke overgangsregeling.

* De (aangepaste) toelichting bevat een verdere uitwerking van de rol van de voorzitter en de praktijk rond zelfevaluatie van de raad van commissarissen.

* Het hoofdstuk over het overleg met belanghebbenden is ten opzichte van de huidige Governancecode ingekort. Daarbij is een aantal vormvereisten (onder meer dat de voltallige raad van commissarissen aanwezig zou moeten zijn bij het overleg met belanghebbenden) komen te vervallen.