Gemeente Schagen

Samenwerking in de afvalwaterketen loont

Al tien jaar werken in de kop van Noord-Holland negen gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen in de afvalwaterketen. De samenwerking kwam tien jaar geleden spontaan tot stand en heeft onder meer geleid tot het gezamenlijk aanbesteden van werkzaamheden en het delen van kennis en ervaring. Dit leidt weer tot een kostenbesparing voor de burgers.

Door samen op te trekken bij onderzoekinspecties, reinigingen, metingen en onderhoud worden heel wat kosten bespaard. Daarnaast worden afspraken gemaakt over het te voeren rioolbeleid, en het omgaan met grondwater, het afkoppelen van regenwater van de riolering, het transport en het verwerken van afvalwater (ook buiten de bebouwde kom).

De tien organisaties werken al tien jaar op een positieve en constructieve manier samen. Daarbij houden ze steeds, vanuit de eigen verantwoordelijkheid van de partijen, de gezamenlijke doelen voor ogen, hebben ze vertrouwen in elkaar, investeren ze samen en delen ze de opbrengsten. Dit vormt een solide basis voor minstens nog eens tien jaar vruchtbare samenwerking in de afvalwaterketen.

De samenwerkende organisaties zijn: gemeente Niedorp, Schagen, Wieringen, Texel, Den Helder, Harenkarspel, Anna Paulowna, Zijpe, Wieringermeer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Â