Gemeente Castricum

Castricum valt op met dienstverlening aan ondernemers

Castricum zet zich samen met tweeëntwintig andere Nederlandse gemeenten op een positieve manier in voor ondernemers. Op donderdag 9 juni hebben zij het Bewijs van Goede Dienst ontvangen uit handen van Bertholt Leeftink, loco Secretaris-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Â

Geslaagd
Pink Roccade heeft voor de gemeente dit onderzoek uitgevoerd. De gemeente betaalde de helft, het ministerie de rest. Het onderzoek zelf is een landelijk gestandaardiseerde aanpak voor analyse en verbetering van dienstverlening aan bedrijven.
De gemeentelijke dienstverlening is afgemeten aan tien normen die nauw samenhangen met de tien belangrijkste ondernemerswensen. Deze gaan onder meer over klanttevredenheid, aanvraagtermijnen en responssnelheid. De normen zijn onderzocht bij de dienstverlening rond bijvoorbeeld de bouw-, milieu- en evenementenvergunningen. In totaal zijn 80 dossiers onderzocht, hebben 41 ondernemers meegewerkt aan de schriftelijke enquête en namen 24 ondernemers deel aan de mondelinge enquête.

Verbeterpunten
Uit het onderzoek zijn ook verbeterpunten naar voren gekomen. Met die verbeterpunten gaat de gemeente de komende jaren aan de slag. Castricum richt zich daarbij met name op het terugbrengen van de administratieve lasten door de processen te vereenvoudigen, meer te digitaliseren en minder gegevens op te vragen. Ook zet de gemeente zich in om vollediger en toegankelijker informatie te verstrekken via verschillende kanalen en om bij complexe aanvragen het vooroverleg met ondernemers verder te verbeteren en de aanvrager meer zicht te geven op de status van de aanvraag.

Ministerie
Het Bewijs van Goede Dienst is één van de instrumenten van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) om de regeldruk voor ondernemers merkbaar te verminderen. Het instrument is samen met MKB-Nederland, VNO-NCW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ontwikkeld en gebaseerd op concrete ondernemerswensen. Op dit moment zijn 144 gemeenten bezig met het Bewijs van Goede Dienst-traject of hebben het certificaat al ontvangen.Â

Â