Openbaar Ministerie

Grote vernieling bouwterrein: 17 jongeren betalen schade

17 juni 2011

Grote vernielingen bouwterrein: 17 jongeren betalen zo'n 10.000 euro

Op 2 en 3 april 2011 werd op een bouwterrein in Udenhout voor zo'n vijftienduizend euro schade aangericht. Onderzoek door de wijkagent en de jeugdagent wees uit dat een groep van 17 jongeren verantwoordelijk was voor grootschalige vernielingen. Gisteravond stemden zij in met het betalen van de schade en het volbrengen van een werkstraf.

Groepsdynamiek

De zaak is op donderdagavond 16 juni afgedaan in het Veiligheidshuis Tilburg tijdens een besloten taakstrafzitting. De minderjarige verdachten waren uitgenodigd met hun ouders en een advocaat. Alle jongeren hadden bij de politie aangegeven betrokken te zijn geweest bij het aanbrengen van de grootschalige vernielingen danwel de vernielingen zelf te hebben gepleegd. Op het bouwterrein raakte een vrachtwagen zwaar beschadigd doordat de jongeren een vorkheftruck wisten te starten en inreden op het voertuig. Daarnaast werden o.a. ruiten ingegooid, materiaal beklad, de deuren van loodsen vernield en brandblussers leeggespoten.

De officier van justitie legde de jongeren uit dat het niet exact te achterhalen is wie voor welke schade verantwoordelijk is geweest. De schade is `op een hoop geveegd' en eenieder betaalt wat justitie betreft een evenredig deel van de schade. De officier van justitie benadrukte in aanwezigheid van de ouders de gevaarzetting van baldadigheden. De vorkheftruck dreigde door het onprofessionele gebruik te kantelen, hetgeen ernstig letsel had kunnen veroorzaken. Het openen van een brandstoftank in de loodsen gaf natuurlijk een brandgevaarlijke situatie. De benadeelde - een aannemersbedrijf - kreeg tijdens de zitting de kans om zijn schade toe te lichten aan de hand van foto's die door hem en de politie zijn gemaakt. De verdachte jongeren werden taakstraffen van 24 tot 32 uur aangeboden. Elk van de jongeren is verantwoordelijk gesteld voor een bedrag van 575 euro. De jongeren hadden de mogelijkheid om het aanbod te weigeren, maar deden dat niet. Hadden ze dat wel gedaan, dan was hun zaak voor de rechter gekomen.

ZSM

Het Veiligheidshuis koos voor deze (mega)zitting op locatie in Tilburg om snel, zichtbaar en merkbaar te handelen. De benadeelde krijgt op een snelle manier de schade vergoed. De daders krijgen lik op stuk en de werkstraffen worden zodanig ingevuld dat de inwoners van Udenhout en de benadeelde ondernemer er profijt van hebben. De Raad voor de Kinderbescherming en de gemeente Tilburg hebben speciaal voor deze jonge verdachten een project opgezet. Een werkmeester zet de jongeren binnenkort aan het werk in groenvoorziening ism met het BAT en de Diamantgroep. Ook zullen de jongeren gedeeltelijk aan het werk gezet worden op het bedrijfsterrein waar de schade is aangericht. Hierdoor heeft de aannemer niet zijn gehele schade verhaald op de jongeren. Hun taken zouden dan alsnog uit sloopwerkzaamheden kunnen bestaan, maar dan onder begeleiding van een professional.