Nederlandse Tafeltennisbond

Duitse Open SB: enkelgoud Gerben Last, brons De Jong en Schrijver 17-6-2011

De Nederlandse paralympische tafeltennissers hebben andermaal hun status als één van de toonaangevende mondiale landen bevestigd. Met nog iets meer dan een jaar te gaan tot de Paralympische Spelen in London presteerde de Oranjeselectie donderdag uitstekend bij de Duitse Open in Bayreuth. In het heren enkelspel (klasse 9) was er goud voor Gerben Last en bij de dames brons voor zowel Daniëlle de Jong (klasse 9) als Wendy Schrijver (klasse 7).

Gerben Last (rechts) blijft uitstekend presteren in het internationale paralympische circuit. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

In de klasse heren 9 won Gerben Last de eerste poulewedstrijd met 3-1 van Alexandere Losapio uit Frankrijk. De volgende wedstrijd was tegen Jens Beck uit Duitsland. In de eerste twee sets had Beck weinig in te brengen. In de derde set kwam Beck nog dichtbij, maar Last zette nog een keer aan en won met 11-8. In de kwartfinale de moeilijkste wedstrijd van de dag. Frederic Bellais drukte Gerben Last van de tafel en scoorde regelmatig met de backhand. Last gaf de Fransman te veel tijd om zijn favoriete backhand aanval in stelling te brengen. In de beslissende game zette Gerben Last de Fransman onder druk door onder andere de backhand flip te spelen en de plaatsing beter te verzorgen. Nu was het Gerben Last die de aanval kon starten. De Fransman werd overrompeld en Last won met 11-5.

In de halve finale trad Last aan tegen Thomas Bouvais uit Frankrijk. Gerben Last speelde degelijk en had alleen in de tweede set problemen (11-8 verlies). Daarna lag het initiatief bij Gerben die zijn forehand opening goed varieerde. De Fransman kwam er niet meer aan en liet de laatste set lopen (Gerben Last won met 11-4). In de finale moest Gerben Last het opnemen tegen Linus Karlsson uit Zweden. Karlsson had in de halve finale met 3-1 gewonnen van Andreas Auli uit Noorwegen.

In de finale komt Last goed uit de start blokken. De taaie Zweed pareert regelmatig de aanval van Gerben maar dit levert slechts incidenteel succes op. Gerben Last plaatste de aanval over de hele tafel en Karlsson had veel moeite met de (noppen) backhand ballen van Last. Gerben Last bleef het initiatief in de wedstrijd houden en week slecht sporadisch van de tafel. De Zweed kan volgen, maar meer ook niet. Gerben Last won de wedstrijd met 3-1 en daarmee het goud.

In de klasse dames 9 behaald Danielle de Jong een bronzen medaille. In de poule wedstrijden werd verloren van Mari Claire uit Frankrijk en gewonnen van Daniela Grund uit Duitsland. De Duitse had met name moeite met de met veel topspin gespeelde eerste opening van Danielle. In de halve finale was de nummer 1 van de plaatsingslijst Neslihan Kavas uit Turkije duidelijk te sterk. Vooral de goed gevarieerde service van de Turkse was een probleem voor Danielle (Kavas won met 3-1).

In de strijd om de derde plek moest Danielle de Jong het opnemen tegen Jolanda Belavic uit Slovenie. Na het verlies in de eerste set nam Danielle de Jong een 2-1 voorsprong in sets. In de vierde set komt Danielle op 10-9 voorsprong. In de volgende rally een kantbal, maar de scheidsrechter en dan natuurlijk ook Belavic hadden dit niet gezien. De Sloveense trok alsnog de vierde set naar zich toe en Danielle moet zich herpakken. Met een gezonde dosis vechtlust knokt De Jong zich naar de overwinning (11-7) en behaald het brons.

Wendy Schrijver behaalde ook de derde plaats in haar klasse (dames 7). In de eerste wedstrijd werd relatief eenvoudig gewonnen van Simone Viera uit Brazilie. Daarna speelde Wendy Schrijver tegen Anne Barneoud uit Frankrijk. De Française speelde slim en Wendy had moeite om de aanval in stelling te brengen. In de vierde set waren er kansen om de verlenging te spelen, maar Wendy Schrijver verloor met 11-8. In de wedstrijd tegen Kubra Ocsoy kwam Wendy Schrijver te kort. De Turkse had weinig last van de lange noppen van Wendy en scoorde regelmatig met haar harde forehand opening. Ocsoy won en behaalde uiteindelijk goud.

In de laatste wedstrijd speelde Wendy Schrijver een degelijke wedstrijd tegen Bente Harenberg uit Duitsland. In de eerste set was het verschil nog gering, daarna trok Wendy Schrijver het initiatief naar zich toe en scoorde ook regelmatig met de backhand opening. De tweede en derde set gingen met respectievelijk 11-6 en 11-5 naar Wendy Schrijver. Door dit resultaat behaalde Wendy alsnog de bronzen medaille.