Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 17-06-2011 Kamerdebat over huren in schaarstegebieden teleurstellend

De regeringscoalitie en gedoogpartner houden vast aan het voorstel om de maximumhuren in schaarstegebieden fors te verhogen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 16 juni bleken CDA, VVD en PVV het plan van minister Donner te steunen. De oppositiepartijen uitten flinke kritiek. Deze kwam overeen met de kritiek van de Woonbond. Het voorstel leidt tot torenhoge huren in schaarstegebieden en de doorstroming zal tot een absoluut dieptepunt dalen.

pages/nieuws/images/kortNieuws/hhb_NLl.jpg Eerder kwam de minister met het voornemen om alle huurwoningen in Nederland 25 extra woningwaarderingspunten toe te kennen. Dit zou neerkomen op een verhoging van de maximale huren van 123 euro per maand. De Tweede Kamer verwees dit in mei naar de prullenmand. Vervolgens stuurde Donner deze week een aangepast voorstel naar de kamer, waarin de maximumhuren van gewilde woningen in tien regio´s met woningtekorten met maximaal 25 punten stijgen. Huurwoningen in deze schaarstegebieden die iets minder gewild zijn, krijgen toch nog 15 extra punten erbij. Dit komt neer op een stijging met 73 euro per maand.

Woonbond alternatief veel genoemd

In het debat met de Tweede Kamer werd opvallend vaak verwezen naar het alternatieve voorstel van de Woonbond. Veel partijen staan positief tegenover dit alternatief omdat hierin de huren zeer gematigd stijgen en de doorstroming in de huurwoningmarkt wel gestimuleerd wordt. Helaas is de minister niet bereid om het Woonbond-alternatief over te nemen. Volgens hem houdt het een fundamenteel andere benadering in dan hij voorstaat. Hij streeft naar meer marktwerking in de huursector en daarvoor moeten de huren fors omhoog. Het alternatief van de Woonbond met de huursombenadering wordt door hem positief beoordeeld. Omdat de minister halsstarrig vasthoudt aan het regeerakkoord ziet hij het Woonbondvoorstel echter als aanvullend op de kabinetsmaatregelen, in plaats van een alternatief voor het kabinetsbeleid. Het zal duidelijk zijn dat ons voorstel nadrukkelijk bedoeld is in plaats van de slechte huurplannen van het kabinet.

Verdere procedure onduidelijk

De minister wil het aangepast voorstel voorleggen voor advies aan de Raad van State. Volgens hem is er geen wetswijziging nodig. Nog onduidelijk is hoe de verdere procedure is. De Woonbond vindt dat er een zorgvuldige behandeling van het kabinetsvoorstel in de Tweede Kamer moet plaatsvinden, zodat de grote bezwaren tegen de voorgestelde maatregel duidelijk naar voren kunnen komen.