Watersportverbond - KNWV

Messen geslepen voor ronde om Texel 2011

vrijdag 17 juni 2011

De messen zijn geslepen voor de Ronde om Texel 2011 op zaterdag 25 juni. Vooral de jagers op de line honours zijn al weken in de weer met innovatieve aanpassingen. Sommige zijn geheim, andere publiekelijk. Er staan momenteel 342 boten uit 13 landen ingeschreven. Onder hen wereldtoppers, olympische en America's Cup-zeilers.

Er zijn meerdere aasgieren die zich volledig richten op het als eerste passeren van de finishlijn. Xander Pols (Rotterdam) deed dat al tweemaal eerder. Zijn gelegenheidsbemanning Sascha Larsen (Hoek van Holland) eenmaal. Ze verschijnen met hun nieuwe Nacra carbon 20 aan de start. Ze kunnen geduchte tegenstand verwachten van eveneens
oud-winnaars van de line honours Peter Vink (Hoek van Holland) en Sven de Laaf (Scheveningen). Of van de broers Hans en Ronald Bouscholte. Die varen allemaal op de Nacra carbon 20 met kromme zwaarden.

De teams op de M20 voelen de druk van de nieuwe 20-voeters en beginnen te experimenten. Zo gokken Moret/Radelaar met hun verlengde mast en de 8 vierkante meter grotere spinnaker (in totaal 33 vierkante meter) op licht weer. Vink: 'Onder de windkracht drie maken ze grote kans, maar bij alles daarboven kunnen ze niet op tegen de Nacra carbon 20." Recordhouders Herbert Dercksen (Naarden) en Mark Bulkely (GBR) doen opnieuw een poging om met hun gepimpte Extreme 20 (M20) ook als eerste in de Ronde om Texel te finishen. Net als de Britten William Sunnucks (line honours in 2009) en Oliver Egan op de M20.

F18-top op scherp
Vanuit de F18-klasse dienen zich sterke favorieten voor de overallzege aan. Zo zijn Mischa Heemskerk (Roelofarendsveen) en Bastiaan Tentij (Den Haag) in vorm. Ze wonnen dit seizoen al Eurocat, de eerste internationale krachtmeting. Afgelopen maandag werden ze bij de North Sea Regatta tweede, achter Darren Bundock (AUS) en Jeroen van Leeuwen. Dit duo zal echter ontbreken op Texel. De F18 wereldkampioenen van 2009, Coen de Koning en Thijs Visser, zijn eveneens op dreef. Zij eindigden als derde in Scheveningen. Voor oud-olympier Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) wordt het voorlopig zijn laatste F18-optreden, aangezien hij hierna volledig aan de slag gaat bij Team China (challenger America's Cup). Hij vaart met Ferdinand van West (Bloemendaal). Andere kanshebbers zijn Gunnar Larsen (Scheveningen) en Sam Frank (Rotterdam), die bij Eurocat op de laatste podiumtrede eindigden.

Merel Witteveen debuteert in Ronde
Nu dat de olympische matchrace dames niet naar de Kielerwoche afreizen uit angst voor de EHEC-bacterie, heeft Merel Witteveen (Amsterdam) ruimte in de agenda voor iets anders. De zilveren medaillewinnares van Beijing zal samen met haar broer Olivier Witteveen debuteren in de Ronde om Texel, uitgerekend als mixed duo. Witteveen: 'Ik heb altijd al veel plezier gehad in het F18-zeilen. Het zijn grote velden en het is leuk om met mijn broertje te varen. Daarom doe ik mee, voor het eerst."

Vanaf donderdagavond is het iedere avond groot feest in de tent. Met op zaterdagavond een fantastische afsluiting met een optreden van een bekende Nederlandse band waarvan de naam op 17 juni bekend gemaakt zal worden.

Social media
De gehele ronde van texel is te volgen via www.roundtexel.com, facebook en twitter.Â