Onze Lieve Vrouwe Gasthuis



Speciaal tijdschrift voor op de Intensive Care

Amsterdam, vrijdag 17 Juni 2011

Deze week is het unieke éénmalig magazine voor (ex) Intensive Care patiënten onthult door Ilse van Stijn, Intensivist in het OLVG.

Voor veel patiënten en hun familie is de periode op de Intensive Care bijzonder aangrijpend. Het tijdschrift INTENSIEF biedt patiënten die op de Intensive Care moeten verblijven - en hun familie - op een toegankelijke en vernieuwende wijze informatie over de gang van zaken op een Intensive Care. INTENSIEF is een initiatief van pharmaceutisch bedrijf Pfizer dat tot stand gekomen is in samenwerking met de NVIC(Nederlandse vereniging voor Intensive Care, onder leiding van Ilse van Stijn.

Uit een kwalitatief onderzoek onder ex- Intensive Care patiënten dat is uitgevoerd in opdracht van de NVIC, kwam naar voren dat er behoefte bestaat aan extra informatie over hoe het er aan toe gaat op een Intensive Care, waar Intensive Care patiënten en naasten mee te maken krijgen en welke zaken belangrijk zijn om te weten tijdens en na de Intensive Care opname. Op basis van dit onderzoek is het blad INTENSIEF ontwikkeld. De periode op een Intensive Care kan heel aangrijpend zijn waardoor het met alle emoties die hierbij komen vaak moeilijk is de informatie te bevatten. In INTENSIEF komen alle aspecten over de Intensive Care aan bod. Zo is er te lezen hoe het er aan toe gaat op een IC, waar een IC patiënt en familie mee te maken krijgt en welke zaken belangrijk zijn om te weten tijdens en na de IC opname. Ook komen er patiënten en medisch personeel, waaronder een aantal medewerkers van de IC in het OLVG, aan het woord over hun ervaringen. Tot slot heeft INTENSIEF aandacht voor de medische en technische aspecten van een IC-afdeling en wordt er ingegaan op de nazorg.