Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Hoog tijd dat Moureaux de realiteit erkent

Hoog tijd dat Moureaux de realiteit erkent

klok 17 juni 2011

Geen `faits divers' deze keer, maar `pure leugens'. De reacties van burgemeester Philippe Moureaux (PS) op de criminaliteit in zijn gemeente Molenbeek worden hallucinanter met de keer, zegt N-VA senator Karl Vanlouwe. "Hoe lang gaat Moureaux de realiteit nog ontkennen? Hoeveel bedrijven en gezinnen moeten nog vertrekken voor hij inziet dat Brussel nood heeft aan één kordaat veiligheidsbeleid in plaats van een versnipperde werking? De 19 Brusselse burgemeesters en zes korpschefs van de Brusselse politiezones staan een structurele aanpak van de onveiligheid in de weg", aldus Vanlouwe.

Gisteren klonk er opnieuw een noodkreet over de onveiligheid in Molenbeek, deze keer vanwege de twee bedrijven - de Mortierbrigade en BBDO - die beide een kantoor hebben in de gemeente. De Mortierbrigade trekt weg uit de buurt, BBDO toont daar alle begrip voor. Ze zijn het beu te moeten investeren in veiligheidsagenten en vervoerdiensten om werknemers naar het openbaar vervoer of hun auto te brengen. Maar dit alles kan Moureaux opnieuw niet overtuigen. Niet van het feit dat er een probleem is in zijn gemeente en helemaal niet van de nood aan één kordaat veiligheidsbeleid in Brussel. "De aanleg van groene pleintjes of de inzet van straathoekwerkers, hoe goedbedoeld ook, zijn niet voldoende om een oplossing te bieden", stelt Vanlouwe. "Wat we nodig hebben in Brussel is één veiligheids- en politiebeleid met één politiek verantwoordelijke en met één politiechef. We moeten durven nadenken over een gewestelijke minister of staatssecretaris voor de veiligheid. Het is toch onbegrijpelijk dat de brandweer wel onder de bevoegdheid van een staatssecretaris valt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, terwijl de veiligheid in het stadsgewest versnipperd blijft over 19 gemeentes." De centralisering van het veiligheidsbeleid - met de nodige deconcentratie van diensten - mag uiteraard een goede wijkwerking niet in de weg staan. De zogenaamde `proximité' mag niet verwaarloosd worden. Maar het één sluit het ander allerminst uit.

Is Brussel verloren? "Absoluut niet", stelt Vanlouwe. "Maar Brussel heeft wel nood aan een grondige herstructurering, in het belang van de Brusselaar én de dagelijkse pendelaar naar de hoofdstad. Dat afdoen als `un fantasme institutionnel des Flamands', een institutioneel waanbeeld van de Vlamingen, is al te gemakkelijk." Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be