Slecht voor de consument, goed voor de Rabo

Persbericht van De Hypotheker

Rotterdam, 17 juni 2011 - De Hypotheker ziet grote nadelen voor de consument bij het plan van de Rabobank om de annuïteitenhypotheek verplicht te gaan stellen in Nederland. De maandlasten zullen flink toenemen, de leencapaciteit zal daardoor afnemen en de keuzevrijheid om zelf te bepalen hoe je aan vermogensopbouw doet in relatie tot je eigen woning verdwijnt totaal. Bas Millenaar: "Van dit idee profiteren vooral de banken, de consument wordt gemakshalve even vergeten. "

Het argument dat deze maatregel de woningmarkt zal helpen weer op gang te komen deelt De Hypotheker niet. Millenaar: "Starters zullen direct voor hogere maandlasten komen te staan bij een annuïteiten hypotheek. Juist daarom kiezen zij nu voor (bank)spaarhypotheken waarbij de maandlasten lager zijn. Als deze hypotheekvormen verdwijnen, wordt een eigen woning voor veel starters onbereikbaar. De aangekondigde maatregel komt ook nog eens op een uiterst ongelukkig moment, de consument heeft momenteel toch al weinig vertrouwen in de woningmarkt. Dit idee helpt de banken vooral om hun balanspositie weer op orde te krijgen. Dat de politiek hier positief tegenover staat is geen verrassing, tenslotte is dit een verdere inperking van de hypotheekrente aftrek. Maar van kreten als 'de consument weer centraal zetten' blijft niet veel over op deze manier."

Een rekenvoorbeeld van De Hypotheker leert dat een annuïteiten hypotheek over de hele looptijd al snel 20% duurder is. Bij een hypotheek van 175.000 euro, looptijd 30 jaar, rente 5,1% (10 jaar vast) kost het de consument:
spaarhypotheek 242.800 euro
bankspaarhypotheek 250.079 euro
annuïteiten hypotheek 289.315 euro

Nieuwe regelingen per 1 augustus hun werk laten doen Op 1 augustus gaan al twee regelingen in die deels ook de effecten beogen zoals de Rabobank zegt deze na te streven. Vanaf die datum mag maximaal 50% van de marktwaarde bij aanschaf van de woning nog aflossingsvrij zijn. Dat betekent dat je de rest tijdens de looptijd van de hypotheek moet aflossen. En daarnaast is, om een te hoog hypotheekbedrag te voorkomen, het per 1 augustus niet meer mogelijk meer dan 110% van de marktwaarde van je nieuwe woning te lenen.

Links:
http://www.hypotheker.nl

Noot voor redacties


De Hypotheker

Voor meer inform atie (

Razende Robot Reporter