Gemeente Heumen

Ommetje Coehoorn in Nederasselt

De uiterwaarden van de Maas bij Nederasselt vormen een prachtig wandelgebied, met een rijke geschiedenis. De gemeente Heumen heeft in samenwerking met de Stichting Heg en Landschap hier een wandeling uitgezet van 4,5 kilometer, te verlengen tot 6,5 kilometer. De wandelroute heeft de naam Ommetje Coehoorn gekregen wat verwijst naar de vestingbouwer Menno van Coehoorn.

In de 17^de eeuw liet Menno van Coehoorn drie bastions bouwen in de uiterwaarden bij Nederasselt als onderdeel van de, aan de overzijde van de Maas gelegen vesting Grave. Dit heeft diverse sporen nagelaten in het landschap. Vanaf de bastions moest er een vrij schootsveld zijn, niet gehinderd door dijken of bebouwing. Hieraan dankt Nederasselt haar brede uiterwaarden. Het ommetje laat ook goed het kenmerkende Maasheggenlandschap zien, met gevlochten heggen en struwelen. Andere hoogtepunten zijn het natuurgebied van Kadans met de Maasmolen en het nieuwe natuurgebiedje de Coehoorn. De route is niet gemarkeerd.

De brochure is terug te vinden onder 'Ontwikkeling in dorpen' of te verkrijgen bij de plaatselijke horeca in Nederasselt, VVV kantoor Malden en VVV- agentschap annex Theeschenkerij Johannahof in Overasselt. Tijdens het Streekgala (www.streekgala.nl) op 26 juni a.s. is de brochure ook verkrijgbaar bij Kadans en de Maasmolen.