Gemeente Hoogeveen

College geeft raad inzicht in inkomsten en uitgaven

Het college van B&W heeft aan de gemeenteraad de eerste gemeentelijke managementrapportage (GemRap) van 2011 aangeboden. In deze GemRap geeft het college inzicht in de verwachtingen rond inkomsten en uitgaven op basis van de eerste maanden van 2011. Ook is, op basis van het huidige inzicht, een eerste eindejaarsverwachting aangegeven.

Tegenvallende uitgaven

Het college verwacht dat de exploitatie ongeveer EUR 1,6 miljoen nadeliger uitpakt en dat er een tekort van ruim EUR 1,1 miljoen op de inzet vanuit de reserves zal ontstaan. Het exploitatietekort komt dan op EUR 2,6 miljoen. Dit tekort wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door tegenvallende uitgaven voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet werk en bijstand (Wwb), Alescon en lagere inkomsten uit bouwleges.
Ook in de afgelopen jaren lieten genoemde posten tegenvallers zien. In de Voorjaarsnota 2012-2015 zijn deze verwerkt of zijn er voor zover mogelijk acties aangekondigd.

Tekort terugdringen

De resultaten over de eerste maanden van 2011 zijn voor het college aanleiding voor een inspanning in de komende maanden om het verwachte exploitatietekort terug te dringen. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "De tekorten worden grotendeels veroorzaakt door niet of moeilijk beïnvloedbare uitgaven. Dat betekent dat we voornamelijk op zoek moeten naar beperking van andere uitgaven." Voor zover het niet mogelijk is om met aanvullende maatregelen de tekorten terug te dringen, is een beroep op de algemene reserve noodzakelijk.

Hogere uitkering gemeentefonds

In de meicirculaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft het ministerie informatie over de gemeentefondsuitkeringen. De gemeente Hoogeveen kan een hogere uitkering tegemoet zien dan in de voorjaarsnota werd verwacht. Op dit moment is nog niet te zeggen in hoeverre dit de druk op de exploitatie vermindert.

De volledige tekst van de GemRap vindt u hier.

Zie het origineel