Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 17 juni 2011

LERU presenteert koers naar Open Access-model aan Europese universiteiten

Gepubliceerd op 17 juni 2011

De League of European Research Universities (LERU) heeft een koers uitgezet voor universiteiten waarmee zij Open Acces-publicaties kunnen stimuleren. De zogenoemde LERU Roadmap biedt universiteiten een handvat bij het opzetten van een structuur waarmee vrije toegang tot wetenschappelijke literatuur wordt bevorderd. De Universiteit van Amsterdam (UvA), lid van de LERU, zal de Roadmap raadplegen in het overleg met haar onderzoekers over Open Acces-publicaties.

De presentatie van de Roadmap vindt vrijdag 17 juni plaats in Brussel. De Amsterdam University Press, uitgeverij van de UvA die veel boek- en tijdschriftuitgaven bij verschijnen ook uitbrengt in een Open Access-omgeving, heeft inhoudelijk bijgedragen aan de totstandkoming van de Roadmap. Niet eerder kwam de LERU, een netwerk van 21 Europese onderzoeksuniversiteiten, tot een gezamenlijk voornemen op het gebied van Open Access.

Over Open Access

Open access maakt gebruik van de mogelijkheden van internet voor de wereldwijde distributie van wetenschappelijke artikelen en gratis en onbelemmerde toegang tot deze artikelen voor de academische gemeenschap en het algemene publiek. Dit kan bereikt worden door de kosten van publicatie niet te verhalen op de afnemer maar op andere bronnen, zoals de auteur van het betreffende artikel, de instelling waaraan hij of zij verbonden is, of de financier van het betreffende onderzoek. Het doel is het bereik en gebruik van wetenschappelijke literatuur en de zichtbaarheid van de auteurs te vergroten.

Over LERU

De LERU is in 2002 opgericht als een netwerk van researchuniversiteiten met een gemeenschappelijke visie op het hoger onderwijs en het Europese onderzoeksbeleid. De alliantie bepleit nieuwe initiatieven om het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek prominenter op de Europese agenda te krijgen.