EU-commissaris Potocnik: "Geen overeenkomst over Hedwigepolder"

Persbericht van Europese Commissie

Via de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag, laat Janez Potocnik
Europees Commissaris voor Milieu, het volgende weten:

"Ik ben op de hoogte van de nieuwsberichten waarin wordt gemeld dat de Europese Commissie en de Nederlandse overheid een overeenkomst hebben gesloten over het niet onder water zetten van de Hedwigepolder. Ik wil duidelijk stellen dat dergelijke overeenkomst niet bestaat en dat de Europese Commissie geen overeenkomsten met de lidstaten sluit over de uitvoering van EU-milieuwetgeving.

Op verzoek van staatssecretaris Bleker heb ik op 14 juni inderdaad deelgenomen aan een bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst was informeel van gedachten te wisselen.

Tijdens die bijeenkomst heb ik bevestigd dat de EU-milieuwetgeving enige ruimte laat over de manier waarop lidstaten de Europese doelstellingen voor natuurbehoud moeten verwezenlijken. Ik heb ook benadrukt dat voor Nederland de tijd dringt om de instandhouding van de estuaria in de Westerschelde op een behoorlijk niveau te brengen. Elk alternatief voor het onder water zetten van de Hedwigepolder moet worden onderworpen aan een gedegen wetenschappelijke beoordeling en moet een goede instandhouding van de estuaria garanderen.

Voordat de Commissie zich zou kunnen uitspreken over de inhoudelijke verdiensten van een eventueel alternatief, zouden de diensten van de Commissie een technische analyse moeten maken van elk concreet voorstel dat door Nederland wordt ingediend. Van elk voorstel moet wetenschappelijk worden aangetoond dat het een geldig alternatief biedt voor dit specifieke mondingsgebied. Het moet ook binnen een realistische tijdspanne uitvoerbaar zijn en het moet de noodzakelijke herstelmaatregelen geheel dekken. Ik stel vast dat in het verleden de zoektocht naar alternatieven herhaaldelijk heeft gefaald."

*




Razende Robot Reporter