Gemeente Alkmaar


Alkmaar wint aanmoedigingprijs stadsvogels

De gemeente Alkmaar heeft de landelijke aanmoedigingsprijs van de Vogelbescherming gewonnen. Alkmaar wint hiermee EUR 10.000,--, te besteden aan een nieuw stadsvogelproject. De jury heeft gekeken naar de samenhang van onderzoek, beleid en uitvoering, actieve betrokkenheid en inbreng van inwoners én innovatie.

Al twintig jaar werkt de gemeente aan de natuur in de stad. Dit komt tot uiting in de inrichting en het beheer van stedelijk openbaar groen, stadswateren, woonwijken en bedrijventerreinen. Ook zijn bij diverse renovatie- en nieuwbouwprojecten voorzieningen gerealiseerd voor vogels.

Anjo van de Ven (OPA) wethouder Groen:"Alkmaar is een vogelvriendelijke stad; dit blijkt ook uit de 18 positieve voorbeelden die we bij de jury hebben ingediend. In Alkmaar werken vogelwerkgroep, gemeente, bedrijfsleven en bewoners samen om een vogelvriendelijke en vogelrijke stad te creëren. Met het nieuwe college doen we er zelfs een schepje bovenop: we willen duizend extra bomen planten. Dat wordt een hele fraaie toevoeging voor de stad, voor ons en voor de vogels."

Samenwerking
De gemeente kan dit niet alleen. Zij werkt nauw samen met onder meer natuurorganisaties, bewoners, het Hoogheemraadschap, woningbouwverenigingen en vele anderen. In het bijzonder met de Vogelwerkgroep Alkmaar, die vorig jaar haar 25-jarig bestaan vierde met een uniek vogelboek "Alkmaar heeft vleugels".

Stadsvogelprijs
De Stadsvogelprijs is door Vogelbescherming Nederland in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren om zich door middel van innovatieve projecten in te zetten voor stadsvogels.

Gemeente Sneek heeft de Stadsvogelprijs gewonnen en ontvangt EUR 20.000. De publieksprijs gaat naar de gemeente Veenendaal.