Openbaar Ministerie

Celstraf en behandeling geëist voor stoeptegelinbraken

17 juni 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

Je zit rustig televisie te kijken. Opeens is er een knal, een arm die door het open raam je nieuwe televisie weg graait en een huiskamer vol glasscherven met daartussen een stoeptegel die je maar net heeft gemist. Het overkwam een echtpaar op 28 november vorig jaar in hun woning aan de Hogelanden W.Z. te Utrecht. Vandaag stond een 19-jarige jongen uit Utrecht terecht voor dit en andere feiten.

In het AD twee dagen na de inbraak deed het echtpaar verslag van de ontreddering, de angst en de slapeloze nachten die volgden. De officier van justitie sprak dan ook van ernstige feiten die voor veel onrust, niet alleen bij de slachtoffers, maar ook in de maatschappij veroorzaken. Naast deze stoeptegelinbraak, werd de 19-jarige veelpleger ook verdacht van vier andere woninginbraken en diefstal van een motor.

De officier van justitie kwam tot de conclusie dat een van de woninginbraken, die in de Oude Daalstraat, toch niet direct aan deze verdachte is te linken en vroeg hiervoor vrijspraak. Een van de andere woninginbraken en de diefstal van de motor waren ook niet direct te bewijzen maar in deze zaken vond de officier heling wel bewezen. De drie andere woninginbraken waarbij steeds een stoeptegel door de ruit werd gegooid waarna laptops, mobiele telefoons en een televisie werden gestolen, achtte ze wettig en overtuigend bewezen. Voor deze feiten eiste ze een celstraf van 24 maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden, waar een proeftijd van drie jaar aan verbonden moet worden, eiste ze verplicht Reclasseringcontact met daarbij een behandeling. Tenslotte eiste ze dat de verdachte een voorwaardelijke straf van 40 dagen voor een eerder gepleegd feit moet uitzitten en toewijzing van twee van de vorderingen van de slachtoffers, waaronder die van het echtpaar aan de Hogelanden.