Provincie Noord-Holland

Provincie legt Tata dwangsom op

17 juni 2011 -

De provincie Noord-Holland legt Tata Steel een dwangsom op vanwege de te hoge uitstoot van dioxine.

Tata had tot woensdag 15 juni de tijd om de verhoogde uitstoot terug te brengen tot binnen de norm. Dit is niet gelukt. Het blijkt dat de maatregelen van Tata wel resultaat opleveren, maar niet voldoende. Reden voor de provincie om in te grijpen.

Uit de laatste meting blijkt dat de uitstoot nog steeds boven de gestelde norm is. Om die reden eist de provincie dat de eerder getroffen maatregel over het stopzetten van de inzet van 2 reststoffen voortgezet wordt. De provincie breidt deze maatregel uit; Tata moet per direct de toevoer van 2 extra reststoffen stopzetten. Daarnaast moet Tata de uitstoot wekelijks meten en daarover rapporteren aan de provincie.

Overigens draagt de verhoogde uitstoot nauwelijks bij aan de hoeveelheid dioxine in het milieu. Die blijft ruim binnen de blootstellingsnorm concludeerde de provincie op basis van een rapport van het RIVM.

Maatregelen provincie
Volgens Tata is de uitstoot van dioxine nog steeds te hoog doordat het resultaat van de eerder genomen maatregelen nog niet zichtbaar is. Dit "na-ijleffect" duurt een aantal weken. Tata verwacht dat de uitstoot over 5 weken weer binnen de norm zal zijn. Lukt dat niet, dan legt de provincie Tata vanaf dat moment een dwangsom op. De dwangsom is gerelateerd aan de hoogte van de overschrijding; hoe hoger de overschrijding, hoe duurder. Wanneer over 5 weken de uitstoot niet onder de gestelde norm is, zal de provincie daarnaast verdere maatregelen opleggen.

Maatregelen lange termijn
Uiteindelijk moet de inzet van een doekfilter de te hoge uitstoot in de toekomst voorkomen. Tata is bezig met de aanleg van de doekfilters: de eerste is vanaf augustus 2012 in werking, de andere 2 volgen in 2014 en 2015. Tot die tijd blijven bovengenoemde maatregelen van kracht.
---