Sint Franciscus Gasthuis
* Juni »

* 17 jun 2011

Nieuwe compacte operatiekamer biedt voordelen bij staaroperaties

Het Sint Franciscus Gasthuis biedt patiënten de SurgiCube aan: een compacte Operatiekamer(OK)-unit geplaatst in een speciale ruimte op de polikliniek. Vooralsnog vinden alleen staaroperaties in deze bijzondere omgeving plaats.

De inzet van de SurgiCube heeft veel voordelen. De patiënt wordt ontvangen in dezelfde omgeving als waar de polikliniekafspraken plaatsvinden. Hij hoeft zich niet om te kleden en kan zijn eigen kleding blijven dragen. Tijdens de operatie ziet de patiënt de specialist en doktersassistent die hij al eerder ontmoette tijdens het spreekuur op de polikliniek. Een belangrijk voordeel is dat het oog slechts met druppels wordt verdoofd waardoor de behandelde patiënt zich na de operatie snel weer prettig voelt.

Steriele omgeving

Tot op heden hebben alleen oogartsen hun operaties uitgevoerd in de SurgiCube. Oogarts drs. I.M. Gan: De patiënt krijgt voorafgaand aan de behandeling druppels in het oog om het oog te verdoven en de pupil te verwijden. Dit is voldoende om de operatie pijnloos te laten verlopen. Er wordt geen prik gegeven voor een narcose. Het Sint Franciscus Gasthuis streeft naar patiëntgerichte en gastvrije zorgverlening en heeft daarom het proces van staaroperaties vereenvoudigd. Door de Surgicube creëren wij een veilige en patiëntvriendelijke omgeving om te opereren.

Ervaringen

Wij hebben patiënten die hun eerste staaroperatie hebben ondergaan in de oude situatie, in de gewone operatiekamer, en de operatie aan het andere oog in de SurgiCube. Hun positieve ervaringen over de kortdurende operatie en de vertrouwde omgeving zeggen voldoende.

Publieksprijs

Bij het werken met de SurgiCube, wordt het proces van staaroperatie (cataractzorg) vereenvoudigd door doktersassistenten meer taken te geven. Voor deze taakverbreding van de doktersassistenten en de daardoor verhoogde klantgerichtheid ontving de polikliniek Oogheelkunde de publieksprijs 2010. Naast deze prijs komt de polikliniek in 2011 als koploper uit de bus in een onderzoek door de Consumentenbond.

Bent u geïnteresseerd in hoe de Surgicube werkt? Klik hier voor een film van een staaroperatie.