Ministerie van Defensie

Nederland draagt marinecommando Navo-eenheid over

17 juni 2011, 16.20 uur

Tijdens de plechtigheid reikte plaatsvervangend commandant van de Maritime Component Command Naples, vice-admiraal Carlos Tortosa, samen met vice-admiraal Borsboom aan de staf van de SNMG2 de NAVO-medaille voor Active Endeavour uit. foto: NAVO Commandeur Michiel Hijmans heeft vrijdag 17 juni in Napels het commando over de Standing NATO Maritime Group 2 overgedragen aan zijn Turkse collega, commandeur Sinan Tosun. Een jaar lang heeft Commandeur Hijmans met zijn staf de leiding gehad over dit NAVO vlootverband.

Het multinationale vlootverband SNMG2 vormt de maritieme component van de snelle reactie macht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties. De grotendeels Nederlandse staf heeft hierbij bijna een jaar op zee doorgebracht, ondersteund door 3 Nederlandse vlaggenschepen

Ocean Shield
De laatste zes en halve maand heeft de commandeur met zijn staf de leiding gehad over de NAVO antipiraterijmissie Ocean Shield over. Met het internationale verband, bestaande uit Amerikaanse, Deense, Turkse en Nederlandse schepen zijn de afgelopen periode zeer goede resultaten geboekt tegen piraterij. Eerder deze week droeg Hijmans het commando over deze operatie al over.

Resultaten
"Op dit moment worden er nog altijd 17 schepen met ongeveer 400 onschuldige opvarenden onder hele zware omstandigheden gegijzeld", aldus commandeur Hijmans. "We moeten alles don wat in onze macht is om te voorkomen dat meer schepen worden gekaapt."

Medaille
Tijdens de plechtigheid reikte de plaatsvervangend commandant van de Maritime Component Command Naples, vice-admiraal Carlos Tortosa, samen met de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom aan de staf van SNMG2 de NAVO-medaille voor deelname aan Active Endeavour uit. Het vlootverband nam in het najaar van 2010 aan deze operatie deel.