MKB-Nederland



17 juni 2011
Topteams leggen sterke basis onder bedrijfslevenbeleid

De tien Topteams van ondernemers en kennisinstellingen leggen in hun rapporten een sterke basis voor een nieuw en krachtig bedrijfslevenbeleid. Dat zeggen de ondernemingsorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in een reactie op de aanbieding van de rapporten van de topsectoren vandaag aan minister Verhagen van EL&I. De 500 mln. euro die de minister daarbij beschikbaar stelt voor het MKB Innovatiefonds, geeft het mkb meer mogelijkheden om risicovolle innovatieve activiteiten gefinancierd te krijgen.

MKB-Nederland is ingenomen met het toegezegde durfkapitaal dankzij het MKB-fonds van een half miljard euro. Het idee van dit `revolverende fonds' gaat uit van een vliegwieleffect: succesvolle innovaties betalen zich terug waardoor meerdere nieuwe initiatieven kunnen worden gefinancierd.

Ook zijn de ondernemersorganisaties tevreden over de extra fiscale aftrek die ervoor zorgt dat meer onderzoek en ontwikkeling bij bedrijven en kennisinstellingen mogelijk is. Nauwe samenwerking tussen ondernemerschap, onderwijs en onderzoek is volgens de Topteams een belangrijke voorwaarde voor het Nederlandse succes.

Het welslagen van deze inspirerende agenda zorgt volgens de ondernemersorganisaties voor een belangrijke uitstraling naar andere delen van de economie. Zo kan Nederland haar bijzondere sterktes en toppositie in de wereldeconomie behouden en versterken.

Het komt nu aan op snelle en adequate uitvoering in overleg met het kabinet en de kennisinstellingen. MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vertrouwen erop dat de beloftes in het regeerakkoord nu ook zullen worden waargemaakt, evenals de uitgesproken betrokkenheid van de bedrijven in de topsectoren

*