CDA


Uitslag: CDA steunt alcoholboete jongeren
vrijdag 17 juni 2011

Tijdens een debat deze week in de Tweede Kamer over de drank- en horecawet heeft de CDA-fractie haar steun uitgesproken voor een alcoholboete voor jongeren. De fractie vindt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet kennen. Jongeren, maar ook winkeliers. Jongeren onder de 16 jaar die in een horecagelegenheid worden betrapt met alcohol zullen voortaan een boete krijgen. De boete geldt niet voor jongeren die in een supermarkt alcohol kopen. De CDA-fractie vindt dat daar de verantwoordelijkheid bij de winkelier ligt.

Woordvoerder Sabine Uitslag gaf daarnaast aan dat zij het jammer vindt dat minister Schippers gemeenten niet meer de vrijheid wil geven om te experimenteren met de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar. Gemeenten die veel last hebben van overlast door alcoholgebruik onder jongeren hebben behoefte om hiermee te experimenteren. De CDA-fractie heeft opnieuw een voorstel gedaan om de gemeenten die vrijheid wel te geven, alleen zal dit voorstel helaas geen meerderheid halen in de Tweede Kamer.

De CDA-fractie heeft de minister ook een aantal vragen gesteld. Zo heeft Sabine Uitslag gevraagd of de minister mogelijkheden ziet om het verplicht meewerken aan een alcoholtest, bij vermoedens van misbruik, vast te leggen in de nieuwe wet. Ook wil het CDA weten van de minister hoe zij de rol van alcoholpoliâs in de toekomst ziet. De groep 55+âers heeft ook aandacht van de CDA-fractie. De minister komt in het najaar terug op preventie van alcoholmisbruik van deze groep.