Waterschap Dommel

onttrekkingsverbod van kracht

Ondanks regen blijft onttrekkingsverbod van kracht

Publicatiedatum : 17 juni 2011

Waterpeil in het gebied van Waterschap De Dommel constant

De regen van de afgelopen dagen heeft er voor gezorgd dat het waterpeil in de beken in het gebied van Waterschap De Dommel constant is gebleven. De doorstroming is niet verder afgenomen. Er is echter nog veel te weinig regen gevallen om het verbod op onttrekken van oppervlaktewater weer in te trekken.

De regen zorgt er ook voor dat boeren minder behoefte hebben om te beregenen. Voor wie toch wil beregenen, zijn er beperkte mogelijkheden. Zo kunnen boeren met grasland en beheerders van sportvelden, die een vergunning hebben om te beregenen met grondwater, dat in de maanden juni en juli tussen 17.00 uur 's middags en 11.00 's ochtends doen. Alleen tijdens de nachtelijke uren dus.

Proef beregenen met grondwater

Waterschap De Dommel is samen met de waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta een proef gestart om de effecten op de grondwaterstand in beeld te krijgen van de beregening van graslanden met grondwater. De proef wordt bij Waterschap De Dommel uitgevoerd in een deel van het buitengebied van de gemeente Eersel. Met de proef willen de waterschappen uitzoeken of flexibele regels voor beregening van grasland met grondwater praktisch uitvoerbaar en gewenst zijn. Tegelijkertijd wordt naar kansen gezocht om de (grond)watervoorziening te verbeteren zodat beregenen in de toekomst minder nodig is. Het waterschapsbestuur beoordeelt eind 2011 de resultaten van de proef.

Deelnemers mogen vrij beregenen

In het buitengebied van de gemeente Eersel doen 35 agrariërs mee aan de proef. Zij mogen deze zomer vrij beregenen met grondwater. Als tegenprestatie vraagt het waterschap hen om een aantal gegevens bij te houden, zoals de hoeveelheid onttrokken grondwater voor beregening. Het waterschap houdt tijdens de proef de effecten op de grondwaterstanden in en om het gebied in de gaten.


---


Noot voor de redactie