Bond van Nederlandse Architecten

Dinsdag, 7 juni 2011

Bouwmanagers en architecten: "Aanbesteden doe je zo!"

Vandaag ontving VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma uit handen van Fred Schoorl (BNA) en Maurice Bakker (NLPB; de branchevereniging van projectmanagementbureaus) het Manifest Verantwoord Aanbesteden. Dit is voorlopig het hoogtepunt van een onverwachte samenwerking tussen bouwmanagementbureaus en architecten. Architectenselecties kunnen goedkoper en efficiënter. De bouwmanagers en architecten bedachten gezamenlijk 16 nieuwe spelregels, ontwikkeld vanuit de praktijk en gebaseerd op ervaringen die verrassend overeenkomen.

Tot voor kort stonden ze nog met de ruggen naar elkaar, bouwmanagers en architecten. De door bouwmanagers opgetuigde aanbestedingsprocedures deugden niet, aldus de architecten. De harde kritiek van de architecten was niet terecht, aldus de bouwmanagers. Tijdens een bijeenkomst met beide partijen die de BNA organiseerde, bleken bouwmanagers en architecten over verrassend veel zaken hetzelfde te denken. "Daar moeten we iets mee", was het gevoel van de betrokkenen. Het manifest is daarvan nu het eerste tastbare resultaat.

De 16 principes die in het manifest zijn opgenomen doen recht aan de aard van het architectenvak. Architecten leveren een intellectuele dienst met een emotionele component, en de aanbestedingsprocedure moet daarbij aansluiten. De manier waarop pennen worden ingekocht mag niet model staan voor de manier waarop een architect wordt ingeschakeld. Het manifest helpt bij het kiezen van de juiste insteek van de aanbestedingsprocedure.

De initiatiefnemers, de BNA met 3000 aangesloten architecten, en de NLPB met 20 aangesloten bureaus met circa 1500 bouwmanagers, ondertekenden als eerste het Manifest. Daar kan nog meer bij. Iedereen die de principes onderschrijft en wil uitdragen, mag het manifest ondertekenen. Klik hier voor het Manifest en de Ondertekenaars.