Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 9 juni 2011

Brancheorganisaties en TNO maken BIM-kennis toegankelijk

BNA, Bouwend Nederland en NLIngenieurs werken samen met TNO om de aanwezige kennis over BIM toegankelijk te maken voor de branche. Dit feit wordt vandaag bekrachtigd tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hiermee wordt een volgende stap gezet om BIM tot een beter en bruikbaar instrument voor de sector te maken.

De bouw- en architectuurbranche kan niet meer om de ontwikkeling van Bouw Informatie Modellering (BIM) heen. Na de eerste koplopers verdiepen zich nu steeds meer architecten, ingenieurs en bouwers zich in de toepassing van BIM. Veel van hen hebben behoefte aan praktische kennis, veelal op juridisch en technisch gebied.

TNO, het onderzoeksinstituut speciaal voor het MKB, beschikt over een schat aan kennis op het gebied van BIM. Door de samenwerking met BNA, Bouwend Nederland en NLIngenieurs kan deze kennis toegepast worden in de praktijk. Het is de bedoeling om in deelprojecten praktische hulpmiddelen voor architecten, ingenieurs en bouwers te ontwikkelen.

Dit is de eerste keer dat een groep van drie brancheorganisaties de handen ineenslaat om een project samen met TNO uit te voeren. Het project, dat in een zogeheten Branche Innovatie Contract wordt ondergebracht en loopt van medio 2011 tot 2015, wordt grotendeels door het Rijk bekostigd en uitgevoerd door de samenwerkende partijen. Doel is de bouw- en architectuurbranche voor te bereiden op de invoering van BIM, zodat deze in de toekomst doelgerichter, slagvaardiger en efficiënter kan samenwerken, ontwerpen en bouwen.