Groen!

Onze hoofdstad Brussel verdient beter

door Luckas Vander Taelen (Vlaams parlementslid) op 17 juni 2011 in "Sociaal beleid", "Staatshervorming", "Veiligheid en justitie"

âDe Brusselse burgemeesters wanen zich baronnen, klampen zich vast aan de macht en beschouwen kritiek vooral als een spelletje van Nederlandstaligen om bevoegdheden over te hevelen naar het Gewest. Zoân houding brengt een oplossing niet dichterbij,â stelt Vlaams parlementslid Luckas Vander Taelen naar aanleiding van de verontrustende berichten over de onveiligheid in een aantal Brusselse stadsdelen.

`Praten over de problemen in Brussel, is de eerste stap om de problemen op te lossen. De oplossingen zijn inderdaad niet makkelijk, maar bestaan wel," aldus Vander Taelen. Alles begint met een goed onderwijs. Brussel is hier te veel het kind van de rekening geworden van eigengereid beleid van de bevoegde gemeenschappen. De specifieke Brusselse situatie vereist een specifieke aanpak die veel meer inzet op tweetaligheid en opnieuw een toekomstperspectief biedt voor de Brusselse jongeren.

Het is ook duidelijk dat Brussel gebaat is bij een grondige hervorming van zijn instellingen. Groen! en Ecolo hebben hiervoor maanden geleden samen een hervormingsplan opgesteld en overhandigd aan toenmalig koninklijk onderhandelaar Vande Lanotte. Een belangrijke doorbraak daarin is de hervorming van de politie. De zes politiezones worden behouden maar er komen gemeenschappelijke diensten die werken op het gewestelijke niveau voor taken die eigen zijn aan de grootstedelijke problematiek zoals rellen, de beveiliging van internationale instellingen,.... Op gemeentelijk niveau blijft de nabijheid van de politie gegarandeerd. Een krachtdadiger aanpak van delinquente jongeren moet kunnen.

Luckas Vander Taelen wil niet langer lijdzaam toezien: "Laat ons nu eindelijk het probleem aanpakken. De machtsconcentraties op gemeentelijk niveau, de baronieën, belemmeren een efficiënte aanpak. Brussel heeft dringend nood aan beslissingen over een betere verdeling van de bevoegdheden tussen gewest en gemeente zodat problemen en verloedering eindelijk kunnen worden aangepakt."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=117615674993143&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-onze-hoofdstad-brussel- verdient-beter_2223.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_face s=true&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Luckas Vander Taelen