Nederlands Uitgeversverbond


Teeven herstelt evenwicht in wetsvoorstel auteurscontractenrecht


* 17 juni 2011


Op de Grote Freelancersdag van de NVJ in Amsterdam op 17 juni 2011 bevestigde staatssecretaris Teeven dat de niet-overdraagbaarheid van het auteursrecht bij leven en de opzegbaarheid van de exclusieve licentie van vijf jaar geen onderdeel zullen uitmaken van het wetsvoorstel auteurscontractenrecht. Teeven gaf aan dat in het voorontwerp onvoldoende sprake was van evenwicht tussen de belangen van makers en exploitanten. Daarnaast stuitten deze bepalingen op juridische complicaties.

Uit het verslag van het mondeling overleg van de commissie voor Justitie en de commissie voor Economische Zaken in de Eerste Kamer had het NUV onlangs al opgemaakt dat de staatssecretaris deze voor uitgevers bezwaarlijke bepalingen niet zou willen handhaven (zie nieuwsbericht 26 mei 2011).

Makers krijgen in het wetsvoorstel naast de eerder aangekondigde waarborgen recht op een billijke vergoeding. De staatssecretaris gaf aan dat het Platform Makers in overleg met het NUV een gezamenlijk advies zou moeten uitbrengen over de hoogte van die vergoedingen. Teeven noemde ook de nuttige rol van modelovereenkomsten, waarin opzegrechten van makers verder kunnen worden uitgewerkt. Tenslotte wil Teeven makers tegemoetkomen met een geschillencommissie die ook ontvankelijk zal zijn voor collectieve procedures door belangenorganisaties.

Het wetsvoorstel auteurscontractenrecht zal deze zomer aan de Raad van State worden voorgelegd, waarna het bij de Tweede Kamer kan worden ingediend.