Nieuwe cao voor Gehandicaptenzorg

Persbericht van ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV en de andere vakbonden hebben vrijdagmiddag 17 juni een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor de Gehandicaptenzorg (GHZ). De 160.000 medewerkers in de GHZ krijgen 5,75 procent structurele loonsverhoging en eenmalig 0,5 procent. 'Een meer dan acceptabel resultaat', vindt bestuurder Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV.

Van der Hoorn vindt het sterk dat bonden en werkgevers goede afspraken met elkaar hebben kunnen maken in deze tijden van bezuinigingen. 'Goede afspraken voor een nieuwe cao scheppen duidelijkheid voor de medewerkers. Dat is welkom is deze moeilijke periode van bezuinigingen en onduidelijkheid als gevolg van het kabinetsbeleid.'

De nieuwe cao GHZ heeft een looptijd van drie jaar: van 1 maart 2011 tot 1 maart 2014. De salarissen stijgen op 1 oktober 2011 met 1,25 procent, op 1 juli 2012 met 1,5 procent en op 1 juli 2013 met 2 procent.

Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering in deze drie jaar met 1 procent omhoog van 5,75 procent naar 6,75 procent. Bovendien wordt het systeem anders: alle werknemers krijgen naar rato een eindejaarsuitkering en niet zoals nu het geval is, alleen de werknemers die op 31 december van een jaar in dienst zijn. Dit houdt in dat zo'n 20 .000 werknemers met een dienstverband voor bepaalde tijd nu wel een eindejaarsuitkering krijgen.

Ook zijn afspraken gemaakt over verhoging van de stagevergoeding, het verdwijnen van de aanloopschalen in het loongebouw en het scholingsbudget gaat 0,5 procent naar minstens 2 procent van de loonsom.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo'n 250 cao's en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.




Razende Robot Reporter