VARA

VARA schort fusiebesprekingen op en pleit voor eerlijker bestel

Hilversum, 17 juni 2011

De VARA wijst de voorstellen af die het kabinet in de vandaag verschenen brief van de minister van OCW doet om fusies tussen omroepen te laten plaatsvinden. In de voorstellen worden de omroepen VARA en BNN, die al geruime tijd overleg voeren over een fusie, gestraft. Samen zijn zij qua budget en zendtijd straks even groot als bijvoorbeeld de EO, die geen fusie aangaat. Dat doet afbreuk aan een zo evenwichtig mogelijke afspiegeling van onze pluriforme samenleving binnen het Nederlandse publieke omroepbestel. De VARA en BNN hebben daarom besloten de fusiebesprekingen op te schorten en zelfstandig hun publieke taken te blijven uitvoeren.

Gezamenlijk omroepplan genegeerd
Alle omroepen hebben in mei gezamenlijk een plan bij de minister ingediend om te komen tot vereenvoudiging van het omroepbestel. Daarbij was afgesproken dat omroepen die willen fuseren een substantieel hoger budget zouden krijgen dan omroepen die zelfstandig willen blijven. Nu blijkt dat de brief van de minister geen rekening houdt met deze afspraken.

Progressief geluid
VARA-voorzitter Hans Andersson: `De minister zou het gezamenlijke voorstel van de omroepen (het `3-3-2 model') overnemen, maar in feite wordt uitvoering gegeven aan het VVD-plan, waarbij alleen de zes grootste omroepen overblijven. Voor ons als enige echt progressieve omroep is dit onbegrijpelijk, oneerlijk en onacceptabel. Wij willen de VARA-programma's blijven maken die door het publiek zo worden gewaardeerd, zoals `De Wereld Draait Door', `Pauw & Witteman', `ZEMBLA', `Spijkers met Koppen' en `Vroege Vogels'. Onder de nu bekend geworden condities gaat dat niet en daarom zal de VARA vooralsnog zelfstandig doorgaan. BNN beoordeelt de situatie hetzelfde.'

Laagdrempelige contributie
In de brief van de minister is ook opgenomen dat de minimale contributie voor leden omhoog gaat van 5,72 naar 15,00 euro. Deze verhoging werpt een belangrijke drempel op voor jongeren en minder draagkrachtigen.