Gemeente Ede

woensdag, 15 juni 2011

De heer T. van Hemert Ridder in de Orde van Oranje Nassau

inffo@ede.nl

De heer T. van Hemert (Teun, 81 jaar) uit Ede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft hem donderdag 16 juni 2011 de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond in kerkelijk centrum Emmaüs in Ede. De heer van Hemert kreeg de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten, die ten goede komen aan de lokale, landelijke en internationale samenleving.

Ontwikkelingshulp

De heer T. van Hemert was tot 1990 werkzaam als technisch adviseur bij de Interkerkelijke Coördinatie Commissie Ontwikkelingssamenwerking (ICCO). Hij heeft zich daarnaast op bijzondere wijze langdurig als vrijwilliger voor diverse organisaties ingezet op het gebied van ontwikkelingshulp.

Technisch adviseur

Al een aantal jaren is de heer Van Hemert vrijwilliger voor Stichting Papua Cultureel Erfgoed PACE. Momenteel is hij nog technisch adviseur voor waterprojecten op Papua. Onder zijn adviseurschap zijn twee schoonwaterprojecten voor twee kustdorpen tot stand gekomen. Daarnaast is hij actief met de inzameling van fondsen en gelden voor schoonwaterprojecten en voor de studie van veelbelovende studenten.

Kerkelijk werk

Verder heeft de heer Van Hemert zich als vrijwilliger ingezet voor diverse activiteiten voor Kerkelijk Centrum Emmaüs in de wijk Rietkampen in Ede.
In 1988/1989 werd het initiatief genomen een oecumenische kerkgemeenschap te realiseren in Rietkampen. Dit heeft geleid tot de oprichting van het verband van Samenwerkende Kerken in Rietkampen en tot de bouw en opening van kerkgemeenschap Emmaüs te Ede in 1996.

De heer Van Hemert (bouwkundige) is bijzonder actief geweest als dagelijks toezichthouder tijdens de bouw van het Kerkelijk Centrum en daarmee eerst verantwoordelijke voor de uitvoering van het plan. Vanaf 2007 is hij lid van de Beheerscommissie Emmaüs.