Gemeente Soest

Plastic inzamelen naar twee keer per maand

17 juni 2011

Vanaf september wordt plastic afval in Soest en Soesterberg twee keer per maand ingezameld. Dit heeft de gemeente besloten naar aanleiding van een enquête onder bewoners en de resultaten van de inzamelproef in Soestdijk, 't Hart en Klaarwater.

Voorheen werd plastic één keer per maand ingezameld, bewoners gaven aan dat dit te weinig was. De gemeente gaat er van uit dat als de frequentie van inzamelen omhoog gaat, ook de hoeveelheid ingezameld plastic omhoog zal gaan.

Naast het huis aan huis inzamelen staan ook op diverse plekken containers waar bewoners hun plastic kwijt kunnen. Deze containers zitten echter snel vol, de gemeente heeft nu afspraken met afvalbedrijf RMN dat deze containers vaker geleegd gaan worden, vooral in het weekend. Het extra inzamelen van plastic kost de gemeente EUR 83.000 per jaar. Dit wordt vergoed uit het huidige budget.

Afval gescheiden inzamelen gebeurt al sinds jaar en dag, plastic wordt sinds 2009 gescheiden ingezameld.

Wethouder Harry Witte zegt hierover: "Vorig jaar is in Soest 223 ton plastic afval ingezameld. Dat zijn tien voetbalvelden vol met een laag van twee meter hoog plastic. Dit plastic was anders in de reguliere afvalberg terecht gekomen, nu wordt het verwerkt tot nieuwe producten.

Petflessen, fleecetruien, verpakkingsmateriaal, noem maar op. Het extra inzamelen kost extra geld, maar dat hebben we er voor over. Ik ben er van overtuigd dat vaker inzamelen, meer plastic oplevert en daar gaan we als Soest voor."