Gemeente Heerde



Persbericht

17 juni 2011



Heerde helpt gehandicapte kinderen in Polen


De gehandicapte kinderen in de Poolse plaats Bolków, partnergemeente van Heerde, krijgen eindelijk een eigen opvangruimte. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het geld dat de basisscholen en C.C. De Noordgouw in onze gemeente een aantal jaren geleden voor dit doel hebben ingezameld. Voor de kinderen is dit een grote vooruitgang, omdat ze vaak nergens terecht kunnen.


Voorzieningen

De voorzieningen voor gehandicapten in Polen, en zeker ook voor gehandicapte kinderen, zijn vaak niet te vergelijken met die in Nederland. Ook in Bolków was er voor deze kinderen weinig te doen. Al heel lang werd er gezocht naar een opvangruimte, maar telkens bleek dat de ruimte niet geschikt was, of dat het huurcontract maar voor een korte periode was. Enkele maanden geleden is hier verandering in gekomen, toen er in het centrum van Bolków een voormalig winkelpand vrijkwam, dat nu voor zeker tien jaar gehuurd kan worden door de organisatie voor de opvang van gehandicapte kinderen.


Steun uit Heerde

Door de voortdurende onzekerheid over de opvangruimte voor gehandicapte kinderen, kon het geld dat de scholen hadden ingezameld niet worden besteed. De kans was té groot dat het verspilt geld zou zijn, wanneer de organisatie weer zou moeten verhuizen. Maar nu er tenslotte meer zekerheid is, heeft het CICH (Comité Internationale Contacten Heerde, die de contacten met de partnergemeenten van Heerde onderhoud) besloten om het geld te besteden aan het opknappen van het gebouw.


Opknappen opvangruimte


De ruimte die de organisatie voor gehandicapte jongeren nu ter beschikking heeft, is een voormalig winkelpand in het centrum van Bolków. Het gebouw is behoorlijk uitgeleefd. Daarnaast moet het aangepast worden op de nieuwe bestemming. Niet alleen moet de ruimte geschikt worden gemaakt voor rolstoelen maar ook moeten er nieuwe ramen/kozijnen worden aangebracht. Een gehandicaptentoilet alsmede een keuken enz. ontbreken nu. Hiervoor is behoorlijk wat geld nodig. Met het geld dat nu vanuit Heerde beschikbaar wordt gesteld, kunnen de plannen voor het gebouw werkelijkheid worden. Inmiddels zijn de werkzaamheden.




Einde persbericht