Gemeente Eijsden-Margraten

Meer nieuwsberichten

Opening landmark De Galling

Foto: Opening landmark De Galling

Op vrijdag 17 juni 2011 openden burgemeester Bronckers en wethouder Opreij een landmark ontworpen door Loe Wouters. Plaats van handeling was een voormalige gerechtsplaats op de grens tussen Banholt en Bruisterbosch, waar tot 1795 de galg van de heerlijkheid Mheer heeft gestaan. Op deze plek werd de criminele justitie voltrokken. De gebruiken, die zich daarbij afspeelden, waren verwerkt in een ludiek openingsprogramma waaraan onder meer medewerking werd verleend door Schutterij St. Sebastianus Mheer, Jonkheid Banholt en Jonkheid Mheer.

Eijsden-Margraten wordt gekenmerkt door een uniek landschap dat zich uitstrekt van het Maasdal in Eijsden tot het plateau in Margraten. Naast landbouw, groenontwikkeling, waterhuishouding en natuur is er ook aandacht voor cultuurhistorische waarden in het buitengebied. Sommige plekken kennen een bijzonder verleden. Binnen het landschapsontwikkelingsproject Herkenradergrub wordt aandacht besteed aan twee locaties met een cultuurhistorisch karakter: een vuursteenwinplek en een voormalige justitieplaats.

Overzichtstekening van landmark De Galling

Aangegeven is zowel de locatie van de galg van Mheer als die van Margraten. De stippellijn geeft het grensverloop weer tussen de heerlijkheden Mheer, Breust, Margraten en Gulpen.