Technische Universiteit Delft

Hoe vuil is ons afvalwater?

We weten niet goed hoe vuil het afvalwater in onze riolen is. Onderzoeker Rémy Schilperoort testte twee nieuwe technieken die dat inzichtelijk kunnen maken. Maar er is een keerzijde: weet de gemeente binnenkort eerder dat u zwanger bent dan u zelf? Schilperoort promoveert op vrijdag 17 juni op dit onderwerp aan de TU Delft.

100.000 kilometer

In Nederland ligt ongeveer 100.000 km aan rioolbuizen. Samen met de ruim 350 rioolwater­zuiverings­installaties (rwzi) vormen deze het afvalwatersysteem van Nederland. Dit systeem verzamelt en zuivert het overgrote deel van het huishoudelijke en industriële afvalwater.

Schadelijk

Een deel van het vuile water verdwijnt echter ongezuiverd in beken, meren en rivieren, waardoor de kwaliteit van deze wateren ernstig kan verslechteren. Waterschappen en gemeenten willen deze schadelijke lozingen vanuit het afvalwatersysteem zoveel mogelijk voorkomen. Maar om zinnige maatregelen te kunnen nemen is kennis van processen die zich in rioolsystemen afspelen onontbeerlijk. 'De kennis over hoeveel water er stroomt, is al vrij goed ontwikkeld', zegt Schilperoort. 'Maar de vraag hoe vuil het water is, kunnen we nog niet goed beantwoorden.'

Eindhoven

In zijn proefschrift behandelt Schilperoort daarom twee nieuwe meettechnieken die in riolering kunnen worden toegepast om de kwaliteit van het afvalwater in beeld te brengen. De eerste techniek is UV/VIS spectroscopie (meten met ultraviolet en zichtbaar licht). Schilperoort hing drie spectrometers in de rwzi van Eindhoven en bestudeerde het afvalwater dat de zuivering binnenstroomt.

Grote buien

De Eindhovense meetresultaten laten zien dat de hoeveelheid vuilstoffen die vanuit de rioolstelsels op de zuivering arriveert, flink kan variëren. 'Vooral bij grote buien na lange droge perioden kan een extreem grote hoeveelheid vuil de zuivering flink ontregelen', zegt Schilperoort. Dit zijn omstandigheden die volgens de klimaatscenario's van het KNMI in de toekomst vaker kunnen gaan optreden.

Temperatuur

De tweede techniek die Schilperoort heeft getest, heet fiber-optic DTS (Distributed Temperature Sensing, met optische glasvezels). Deze methode meet de temperatuur van het afvalwater over de gehele lengte van een rioolbuis. Hiermee kunnen onder meer foutieve aansluitingen worden opgespoord die een grote bron van vervuiling kunnen zijn.

Privacy

'Een verdere ontwikkeling van dit soort meettechnieken zou kunnen leiden tot het vergaren van privacygevoelige informatie uit het riool', stelt Schilperoort verder. 'Met de juiste sensoren kun je op termijn allerlei gegevens uit afvalwater verzamelen, zeker ook privacygevoelige informatie.' Schilperoort: 'Misschien weet de gemeente straks eerder dat op een bepaald adres iemand zwanger is dan de vrouw in kwestie zelf.'



Technische Universiteit Delft