D66

vrijdag 17 juni 2011

Kabinet omarmt onzekere en dure tussenstap Hedwigepolder

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het bedachte alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder door staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) een teleurstellende tussenstap. De sociaal-liberaal had gehoopt dat hij echt een alternatief zou presenteren, maar hier zitten opnieuw haken en ogen aan. Dat zegt Van Veldhoven na de persconferentie van Bleker over het kabinetsbesluit van de Hedwigepolder.

Ongedekte cheque

Bleker komt met een alternatief waar zowel België als de Europese Commissie nog geen akkoord op hebben gegeven. Het kabinet legt zich hiermee vast op het openbreken van internationale verdragen zonder duidelijkheid te hebben of de partijen hiermee instemmen. Zonder de instemming van België, krijgt Nederland niet de afgesproken 80 miljoen euro voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Bleker maakte duidelijk dat het alternatief minstens 115 miljoen euro extra kost. De totale kosten kunnen dus rond de 200 miljoen euro uitkomen, als Nederland haar afspraak met Vlaanderen niet nakomt. Van Veldhoven: "Het voorstel van Bleker is slecht onderbouwd en duur. Hij betaalt zijn plannen met een cheque van de Belgen, die nog geen akkoord hebben gegeven. Maar misschien nog wel erger is dat de onzekerheid van de Zeeuwen blijft voorbestaan, doordat dit kabinetsbesluit slechts een teleurstellende tussenstap is."

Verschuiven van probleem

Zelfs in het meest gunstige geval biedt het alternatief niet dezelfde natuurcompensatie als met de Hedwigepolder was bedoeld. Dat kan zelfs oplopen tot een derde minder dan de verplichting, wat weer kan leiden tot problemen met de Europese Commissie. Daarnaast creëert deze "oplossing" weer een nieuw probleem, omdat met dit alternatief opnieuw moet worden gezocht naar grond voor natuurcompensatie voor de containerterminal. Bovendien moet een nieuwe dijk worden aangelegd. Om aan geld te komen, verkoopt Bleker grond aan boeren dat eigenlijk was bestemd voor de aanleg van andere natuur en recreatie in Zeeland.

Raadsel

Het blijft voor D66 een raadsel waarom het CDA zo verknocht is aan de 3km2 aardappelland in het uiterste hoekje van Zeeland. Van Veldhoven: "Bleker verkoopt de Zeeuwen een sigaar uit eigen doos. Je zou zeggen dat dit kabinet grotere problemen op te lossen heeft dan de ene polder in te ruilen voor de andere."