Verklaring NTR over brief minister Van Bijsterveldt

Persbericht van NTR

Hilversum, 17 juni 2011 - De NTR leest in de brief van de minister van OCW een duidelijke erkenning voor de positie en de taken van de NTR.

De NTR is de eerste fusieomroep in Hilversum en de minister erkent dat met het samengaan van NPS, Teleac en RVU een stap is gezet naar minder omroepen en tegelijk een eerste besparing is gerealiseerd, die zal meetellen bij het totaal van de besparingen die de komende jaren binnen de publieke omroep zal moeten worden behaald.

De NTR vindt de besparing van ruim 10 miljoen Euro die aan de NTR wordt opgelegd erg hoog en wil daarover nog in gesprek en gaat er in ieder geval van uit dat de al bereikte besparing wordt afgetrokken van het nu genoemde bedrag. Wat per 2015 de uiteindelijke besparing van de NTR ook zal zijn, de omroep zal zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat dit een rechtstreeks effect heeft op de kwaliteit van de programmering.

De NTR werkt al jaren zeer nauw samen met het MCO en constateert met spijt dat een klassiek orkest slachtoffer wordt van de bezuinigingen. De minister van OCW wil een groot symfonisch orkest en het Groot Omroep Koor onderbrengen bij de NTR. Samen met het management van koor en orkest, met de medezeggenschap van het MCO en met de artistieke leiding wil de NTR met kracht meewerken aan een toekomstbestendig plan voor orkest en koor. Een toekomst die niet alleen binnen de omroepseries zal moeten liggen, maar ook zal passen binnen de landelijke en regionale klassieke muziekwereld. Daartoe zal samenwerking gezocht moeten worden met alle orkesten en met de podia in het land.

De kleine 2.42 omroepen die ondergebracht zullen worden bij de NTR zullen op basis van een strikt redactiestatuut inhoudelijk volledig zelfstandig moeten blijven. Omdat de NTR na de fusie een zeer efficiënte Back Office heeft gerealiseerd zal daarmee ook de overhead voor deze 2.42 omroepen leiden tot een besparing, waardoor meer geld aan de programma's kan worden besteed.

Joop J. Daalmeijer - algemeen directeur NTR

Links:
http://www.ntr.nl
Organisatie info:

NTR



Razende Robot Reporter