D66

vrijdag 17 juni 2011

Geen IMF-lening Wit-Rusland zonder hervormingen

Europarlementariƫr Gerben-Jan Gerbrandy wil dat de EU een IMF-lening aan Wit-Rusland gebruikt om hervormingen bij president Loekasjenko af te dwingen.

Hiertoe heeft het D66 Europarlementslid vandaag de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, Catherine Ashton, in parlementaire vragen opgeroepen.

Economische crisis biedt drukmiddel voor EU

"De laatste weken zien we in Wit-Rusland veel publiekelijke protesten vanwege de zware economische crisis. Dit is ongebruikelijk voor Wit-Rusland. Loekasjenko kan de toenemende onrust alleen voorkomen door een lening van het IMF. Dat geeft de EU eindelijk een drukmiddel om tot democratische hervormingen te komen", aldus Gerbrandy.

Steeds meer acties

De acties in diverse steden van Wit-Rusland zijn opvallend. De oppositieleiders zitten allen in de gevangenis of in het buitenland. Dit protest komt dus voort uit de bevolking zelf. Naast automobilisten die snelwegen blokkeren vanwege de hoge benzineprijzen, worden er regelmatig stille protesten tegen het regime georganiseerd. Het lijkt erop dat deze sociale protesten zullen toenemen naarmate de economische situatie verslechtert. "President Loekasjenko kiest de weg van repressie. Daarom moet de EU nu de druk op Wit-Rusland verhogen en hervormingen eisen", zegt Gerbandy.