FNV Bouw

FNV Bouw pleit voor maatregelen tegen oneerlijke concurrentie

Deze week organiseerde de Tweede Kamer een 'expert-meeting' over grensoverschrijdende arbeid. FNV Bouw-voorzitter John Kerstens was daarvoor als spreker uitgenodigd.

John Kerstens herhaalde ten overstaan van de Kamerleden de twee hoofdpunten van FNV Bouw: gelijk werk moet gelijk worden beloond en oneerlijke concurrentie moet worden voorkómen. Kerstens maakte duidelijk dat FNV Bouw vindt dat mensen in eerste instantie zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun leven en de keuzes die ze daarin maken. Wanneer die keuzes betrekking hebben op zaken rondom werk en inkomen, is het de taak van de vakbond om mensen daarbij behulpzaam te zijn. FNV Bouw schept de randvoorwaarden voor de keuzes die mensen zélf maken, aldus John Kerstens. Zo komen zij verder in hun leven en met hun werk. De bouwbond maakt bijvoorbeeld cao-afspraken en zorgt er tegelijkertijd voor dat die afspraken worden nagekomen. De ene keer doet FNV Bouw dat zelfstandig, de andere keer in samenwerking met werkgevers. Het gezamenlijk opgerichte 'bureau naleving' voor de bouwsector is van dat laatste een goed voorbeeld.

Voorstander
FNV Bouw is er wel voorstander van, zo betoogde Kerstens, dat sectoren en werkgevers af en toe door de overheid een handje worden geholpen bij het nemen van hun verantwoordelijkheid. Zeker als het gaat om grensoverschrijdende arbeid is dat hard nodig. De bondsvoorzitter presenteerde een vijftal eenvoudige maatregelen die de overheid moet nemen om zowel 'gelijk werk, gelijk loon' als het voorkómen van oneerlijke concurrentie te verwezenlijken. Die maatregelen variëren van het uitwisselen van informatie tussen organisaties als het bureau naleving, de arbeidsinspectie en belastingdienst, via het in de wet opnemen van een meldingsplicht voor buitenlandse werkgevers tot het stevig aanpakken van schijnzelfstandigheid.

De Kamerleden reageerden positief op de voorstellen van FNV Bouw. De vakbondsvoorstellen zijn te vinden in een 'position-paper'.

Publicatiedatum: 17-06-2011