Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET

P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 17 mei 2011

WERELDPREMIERES SIDI LARBI CHERKAOUI & DAVID DAWSON


· Twee wereldbefaamde choreografen in één programma
· Eerste choreografie Sidi Larbi Cherkaoui voor een Nederlands gezelschap
· Terugkeer David Dawson bij Het Nationale Ballet
· Kostuumontwerpen van Tim van Steenbergen en Yumiko Takeshima
· Nieuwe composities van Szymon Brzóska en Scanner
· Première in Holland Festival op vrijdag 17 juni 2011

Vanaf vrijdag 17 juni 2011 presenteert Het Nationale Ballet twee wereldpremières van twee wereldbefaamde choreografen; Sidi Larbi Cherkaoui en David Dawson. Het programma Cherkaoui/Dawson is onderdeel van de vierenzestigste editie van het Holland Festival 2011 en is tot en met zaterdag 25 juni zes maal exclusief te zien in Het Muziektheater Amsterdam.

Sidi Larbi Cherkaoui - Labyrinth (werktitel)
De Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is zonder twijfel de meest belangwekkende choreograaf van zijn generatie. Zijn choreografieën ontsnappen aan elke categorisering, excelleren in virtuoze dans, intelligent theater, rijke humor en ernst - omlijst door muzikale poëzie. Recentelijk ontving hij een aantal prestigieuze prijzen waaronder de Kairos-prijs die wordt toegekend aan 'creatieve persoonlijkheden die belangrijke impulsen geven aan kunst en cultuur in Europa', een Britse Olivier Award voor 'Best new dance production' voor Babel (words) en werd hij door de UNESCO gelauwerd als een van twintig jonge kunstenaars die de dialoog tussen Arabische en Westerse landen bevordert door middel van zijn voorstellingen, waarin vaak ontmoetingen van culturen en onderzoek naar identiteit centraal staan.

Cherkaoui maakt voor Het Nationale Ballet voor het eerst een choreografie bij een Nederlands gezelschap. In Labyrinth (werktitel) werkt hij met 25 dansers. De speciaal gecomponeerde muziek is van Szymon Brzóska. Brzóska maakte eerder de compositie voor het succesvolle Sutra, de choreografie die Cherkaoui maakte met de Shaolin Monks. De kostuumontwerpen zijn van de Belgische topontwerper Tim van Steenbergen, het toneelbeeld is van Rikke Juelland, het lichtontwerp van Dominique Drillot.

Sidi Larbi Cherkaoui over zijn samenwerking met Het Nationale Ballet: "Ik hou van spitzendans omdat die me in staat stelt mijn bewegingstaal verder te ontwikkelen. Een van de dingen die mij het meest aantrekken in het werken met een klassiek getraind gezelschap is de eenheid die de dansers in staat zijn te vormen. Waar ik in mijn werk met hedendaagse dansers te maken heb met sterke individuen met ieder een eigen signatuur, heb ik met de dansers van Het Nationale Ballet een groep tot mijn beschikking die gewend is om sámen een illusie te creëren."

David Dawson - timelapse/(Mnenosyne)
De Brit David Dawson was tot 2006 huischoreograaf bij Het Nationale Ballet en behoort tot een van de meest gerespecteerde balletchoreografen ter wereld. Hij creëerde balletten voor meer dan veertien internationale gezelschappen waaronder het Marijinsky (Kirov) Ballet, Het Nationale Ballet en English National Ballet. Hij ontving de Benois de la Danse, ook wel de Oscar van de dans genoemd, voor beste choreografie (The Grey Area) en de befaamde Russische dansprijs The Golden Mask voor Reverence.

timelapse/(Mnenosyne) gemaakt voor veertien dansers markeert de terugkeer van Dawson bij Het Nationale Ballet en is zijn eerste nieuwe werk voor het gezelschap sinds The Gentle Chapters (2006). Voor timelapse/(Mnemosyne) werkt hij samen met de Duitse kunstenaar Eno Henzo, die een decor ontwierp dat live-projecties, tekeningen en woorden in elkaar laat overvloeien. De muziek is gecomponeerd door componist/dj Robin Rimbaud, beter bekend als Scanner. De kostuums zijn ontworpen door Yumiko Takeshima.

David Dawson over timelapse/(Mnemosyne): "Ik zal nooit puur verhalende balletten maken, maar ik zet dit keer wel een stap in die richting. Dat is een risico, maar beter in het diepe springen dan jezelf eindeloos herhalen."

Het Nationale Ballet
Cherkaoui / Dawson

Labyrinth
choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui
assistenten van de choreograaf: Jon Filip Fahlstrom, James O'Hara, Guro Nagelhus Schia compositie: Szymon Brzóska
muzikale begeleiding: Holland Symfonia o.l.v. Jurjen Hempel decorontwerp: Rikke Juellund
lichtontwerp: Dominique Drillot
kostuumontwerp: Tim van Steenbergen
piano: Barbara Drazowska

Szymon Brzóska's nieuwe werk is op verzoek van Het Nationale Ballet geschreven in opdracht van de Eduard van Beinum Stichting.

timelapse/(Mnemosyne)
choreografie, concept, staging: David Dawson
assistent van de choreograaf: Tim Couchman
componist: Scanner
decor- en video-ontwerp: Eno Henze
lichtontwerp: Bert Dalhuysen
kostuumontwerp: Yumiko Takeshima

Voorstellingen in Het Muziektheater Amsterdam
vr. 17, zo. 19*, di. 21, wo 22, vr. 24 en za. 25 juni Aanvang: 20.15 uur, zo. 19 juni - 14.00 uur.

Toegangsprijzen:
Vanaf ¤ 13,00 tot en met ¤ 40,00
Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP, 65+ en t/m 16 jaar last minute studenten: ¤ 10,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Het Muziektheater (020) 625 54 55; de AUB-ticketshop op het Leidseplein in Amsterdam. Online kaarten bestellen via de website www.het-ballet.nl.

Extra activiteiten

* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.
* Nagesprek: zo. 19 juni nagesprek met dansers/makers bij matineevoorstelling

met dank aan: SNS REAAL fonds

*** einde persbericht***