Stadsherstel Amsterdam


Stadsherstel presenteert Meandres en Canto Ostinato van Simeon ten Holt uitgevoerd op vier vleugels door het Rondane Kwartet

Wat: het Rondane Kwartet speelt Meandres en Canto Ostinato van Simeon ten Holt Waar: De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam Wanneer: vrijdag 17 juni: Meandres, aanvang 20.15 uur (tijdsduur ± 2 uur) zaterdag 18 juni: Canto Ostinato, aanvang 20.15 uur (tijdsduur ± 2 uur) Entree: ¤ 27,50 / ¤ 25,- voor CJP, studenten, 65+ en vrienienden Stadsherstel (inclusief één drankje), passe-partout voor beide concerten: ¤ 47,50 (inclusief twee drrankjes) Kaartverkoop: 020-520 0090 of zalen@stadsherstel.nl

Beide concerten worden uitgevoerd op vier Fazioli-vleugels van Evert Snel Piano's & Vleugels. De totale tijdsduur ligt rond de twee uur en hangt af van de inspiratie van de pianisten, de akoestiek, de instrumenten en het fysieke uithoudingsvermogen. Er wordt onafgebroken gespeeld, de stukken laten geen pauze toe. Vanwege de interpretatievrijheid is iedere uitvoering voor zowel spelers als het publiek altijd weer een muzikaal avontuur.

Meandres en Canto Ostinato

Simeon ten Holt (Bergen, 1923) voltooide in 1998 zijn laatste compositie voor vier vleugels: Meandres. Net als het beroemde Canto Ostinato (1979) kent Meandres een betoverend, meeslepend ritme. De laatste minuten van het stuk monden echter uit in een indrukwekkend senza tempo. Een klankveld dat door de pianisten van het Rondane Kwartet ook wel 'de zwanenzang van Simeon' wordt genoemd.

Het Rondane Kwartet bestaat uit de pianisten Robert Lambermont, Daphne Keune, Petra van Oort en Laura Sandee. Zij kunnen gezien worden als de tweede generatie pianisten die zich bezighoudt met de muziek van Simeon ten Holt. Bij de interpretaties van Ten Holts muziek maken zij gebruik van accenten die door hun ritmiek en positie in het toonsysteem een eigen leven lijken te gaan leiden. Ook aandacht voor frasering en het vasthouden van de grote lijn in deze lange werken zijn kenmerkend voor dit kwartet.

De leden van het Rondane Kwartet hebben veel contact met Simeon ten Holt en worden regelmatig door hem uitgenodigd om zijn muziek te vertolken. Zowel Canto Ostinato als Meandres kunnen beschouwd worden als werken in uitvoering en vereisen daardoor een grote creatieve inzet van de pianisten. Ondanks de door de componist geboden ruimte ten aanzien van de speelwijze, spreekt Simeon ten Holt af en toe zijn persoonlijke voorkeuren uit over bepaalde delen van zijn composities. Het Rondane Kwartet streeft ernaar om een evenwicht te vinden tussen zijn eigen opvattingen en de aanwijzingen van Simeon ten Holt. Ook zoekt het steeds naar nieuwe klanksferen en reageert hiermee op de uitvoeringshistorie van de muziek van Simeon ten Holt.

Workshop
Het Rondane Kwartet geeft een exclusieve workshop Canto Ostinato op vier Fazioli vleugels. De workshop is bedoeld voor pianoliefhebbers die zelf willen ervaren hoe het is om het beroemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt te spelen op vier Fazioli-vleugels.

De workshop is geschikt voor (amateur)pianisten die de partituur redelijk beheersen. Tijdens de Canto workshop maakt men kennis met de ontstaansgeschiedenis van het stuk, de onderliggende gedachte achter de structuur van de partituur en de aanwijzingen en gedachten van Simeon ten Holt. Inschrijven voor de workshop is noodzakelijk en kan via 020-520 00 90 of zalen@stadsherstel.nl

Stadsherstel Amsterdam NV
De Duif is een van de bijzondere locaties van Stadsherstel Amsterdam NV. Stadsherstel (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen perr jaar.

Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Parteon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit.

De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.


Noot voor de redactie,