Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Robert ten Brink in jury presentatiewedstrijd
NOS Jeugdjournaal

HILVERSUM, 14 juni 2011 - Robert ten Brink neemt plaats in de vakjury van de Jeugdjournaal-presentatiewedstrijd. Als oud-presentator van het NOS Jeugdjournaal in de jaren tachtig weet hij waar een goede presentatie aan moet voldoen. De vakjury bestaat verder uit juryvoorzitter Rozemarijn Moggré (presentator NOS Jeugdjournaal) en Ronald Bartlema (chef NOS Jeugdjournaal).

De presentatiewedstrijd vindt plaats vanwege het 30-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal. Vanaf half april konden scholen een leerling aanmelden als eenmalige presentator van het Jeugdjournaal. Bijna 200 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs werden opgegeven. Daaruit zijn inmiddels twintig presentatoren in spé geselecteerd.

Screentest
Aanstaande vrijdag komen de twintig klassen met 'hun' kandidaat, in totaal zo'n 500 leerlingen, naar de eerste Jeugdjournaaldag in Beeld en Geluid in Hilversum. Daar krijgen ze tal van activiteiten aangeboden, waaronder een 'Meet & Greet' met Journaalpresentatoren. De twintig aspirant-presentatoren krijgen die dag tips van Robert ten Brink en de huidige presentatoren van het Jeugdjournaal. Daarna neemt ieder van hen een professionele screentest op. De filmpjes komen van 20 tot 24 juni op internet te staan.

Alle bezoekers van de website kunnen vervolgens stemmen op de favoriete presentator. Daarnaast velt de vakjury een oordeel. Beide stemmingen tellen voor 50% mee. Dat leidt opgeteld tot een winnaar die op zondag 26 juni, samen met presentator Milouska Meulens, het NOS Jeugdjournaal presenteert.

Wildcardwedstrijd
Voor kinderen die niet via hun school in aanmerking komen voor een plek in de finale, is er alsnog een kans via de wildcardwedstrijd. Op zaterdag 18 en zondag 19 juni organiseert Beeld en Geluid in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal tussen 12.00 en 15.00 uur nog twee screentestdagen. Per dag is één wildcard beschikbaar. De twee winnaars worden toegevoegd aan de reeds geselecteerde kandidaten. In totaal zijn er dus 22 kinderen die kans maken om het Jeugdjournaal te presenteren. Kinderen die willen meedoen, moeten zich van te voren aanmelden bij Beeld en Geluid. Voor details zie: www.beeldengeluid.nl/jeugdjournaalwildcard

Meer informatie over de wedstrijd is te lezen op www.jeugdjournaal.nl en www.beeldengeluid.nl .