Ingezonden persbericht


Persbericht OIKOS Publieksprijs 2011 aan toneelgroep De Appel (onder embargo tot vrijdag 17 juni, 13:00 u.)

Op vrijdag 17 juni heeft OIKOS, de landelijke onderzoeksschool voor Klassieke Studiën in Nederland, haar jaarlijkse publieksprijs toegekend aan toneelgroep De Appel. Deze prijs is in 2005 ingesteld om personen of instanties te eren die 'in bijzondere mate hebben bijgedragen aan verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een groter publiek, door vertalingen of op andere wijze'. Vorige winnaars waren Fik Meijer (2005), Vincent Hunink (2006), Piet Schrijvers (2007), Gerard Koolschijn (2008), Marietje d'Haene Scheltema (2009) en Jona Lendering (2010).

Dit jaar heeft de jury besloten de OIKOS-publieksprijs van 2011 uit te reiken aan toneelgroep De Appel, in de persoon van haar huidige artistiek directeur Aus Greidanus. Onder leiding van zijn vorige directeur, Erik Vos, bracht dit toneelgezelschap reeds een groot aantal Griekse tragedies op het toneel. Dat De Appel door een groot publiek met de Griekse oudheid wordt geassocieerd is echter vooral te danken aan haar marathonvoorstellingen Tantalus in het seizoen 2003-04 en Odysseus in 2007-08. Voor deze voorstellingen kwamen duizenden mensen uit het hele land naar het Appeltheater in Scheveningen (22.000 naar Tantalus, 29.000 naar Odysseus), inclusief grote groepen middelbare scholieren. Op dit moment staat De Appel met een productie van de Bacchanten van Euripides op het toneel en er wordt gewerkt aan een nieuwe marathonvoorstelling rond de figuur van de Griekse held Herakles. Op deze wijze heeft De Appel een belangrijke bijdrage geleverd aan het levend houden van het Griekse ton eel en de klassieke mythologie onder een breed Nederlands publiek.

OIKOS is een samenwerkingsverband van de zes universiteiten in Nederland met een opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur of Oudheidstudiën (Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksunversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam). Sinds begin 2011 is de Radboud Universiteit Nijmegen hiervan de penvoerder. OIKOS richt zich op het coördineren van het onderzoek en het verzorgen van onderwijs voor de promovendi en onderzoeksmasterstudenten op het gebied van de Grieks-Romeinse oudheid in Nederland.